Dit is mijn top 5 van boeken over opruimen en organiseren!

 1. JOMO (the Joy Of Missing Out) – Nele Colle

  Dit is het boek dat mij geïnspireerd heeft om de stap te zetten om een opleiding tot Professional Organizer te volgen en uiteindelijk aan de slag te gaan als opruimcoach!

  Het boek is vlot geschreven en leest heel gemakkelijk. Het biedt ook praktische handvaten en het spoort je daadwerkelijk aan om zelf aan de slag te gaan.

  Nele Colle schrijft heel eerlijk vanuit haar eigen ervaringen met opruimen. Ze geeft herkenbare voorbeelden uit het dagelijks leven en dat werkt heel motiverend. Ze heeft het over onze drukke levens, de combinatie werk en privé, de invloed van social media…

  In het eerste deel van het boek geeft Nele Colle praktisch advies over opruimen en ontspullen. Ze geeft weer waar de meeste mensen tegenaan lopen tijdens het opruimen (remblokken) en legt uit hoe je daar mee om kan gaan. Daarna geeft ze stap voor stap een stappenplan over hoe je kan beginnen met opruimen. Als laatste volgen dan enkele basistips over het opbergen en organiseren van spullen.

  Het tweede deel van het boek. Tjah, daar zijn de meningen wat over verdeeld. Sommigen vinden het wat langdradig, te persoonlijk en/of te anekdotisch. Maar toch, jouw (levens)verhaal en jouw persoonlijke standpunten de buitenwereld insturen in een boek, dat vergt durf en moed. Dus alleen al daarvoor, hoedje af. En natuurlijk zijn er dan steeds voor- en tegenstanders.
  Maar, zelfs al ga je niet akkoord met sommige (persoonlijke) standpunten van Nele Colle, toch doet het boek nadenken: ‘Moet dit echt?’, ‘Wat gebeurt er als ik eens iets niet doe?’. Dat is al een verdienste op zich. Het leert ons om ook eens ‘neen’ te durven zeggen (JOMO, the joy of missing out) of te kiezen voor wat écht belangrijk is.

  Het boek is dus zeker de moeite om te lezen!

 2. Opgeruimd! Marie Kondo

  Ook de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft uiteraard enkele boeken geschreven. Het boek ‘Opgeruimd!’ is vlot leesbaar en geeft ons een andere kijk op spullen bijhouden of wegdoen.

  Haar opruimmethode is heel drastisch: je ruimt in één keer heel jouw huis op in een bepaalde opruimvolgorde (niet per ruimte, maar per categorie spullen). Bij elk voorwerp dat je onder handen neemt, stel je je de vraag ‘Word ik hier blij van?’ (‘Does it spark joy?’). Is het antwoord op die vraag ‘ja’, dan mag dat voorwerp blijven. Is het antwoord ‘neen’, dan moet het weg. Het mooie van deze manier van opruimen is dat je je niet focust op wat je weg doet, maar op wat je bijhoudt. Uiteindelijk is het doel dat je je alleen nog maar omringt met dingen die je mooi vindt en waarbij je blij van wordt.
  Sommigen vinden het nogal zweverig om je huis te begroeten of jouw spullen te bedanken vooraleer je ze weg doet, maar lees daarbij vooral tussen de lijntjes door. De boodschap achter deze gedachte kan je echt wel helpen om afscheid te nemen van spullen.

  In het boek geeft Marie Kondo enkele grappige en herkenbare anekdotes, maar ze rijkt ook echt goede handvaten en tips aan voor een opgeruimd huis en leven.

  Ze beschrijft in het begin van het boek dat vele mensen door het opruimen van hun huis ook een nieuw pad in hun leven (kunnen) inslaan. Het boek wil echt een verandering in mindset te weeg brengen en ergens slaagt het daar ook wel in.

  Is de Konmari-methode de enige waarheid? Natuurlijk niet. Er zijn veel verschillende systemen van ordenen en elk systeem is goed als dat jou ligt. Maar het boek geeft op bepaalde vlakken wel het juiste zetje om afstand te nemen van spullen die je ze soms moeilijk weg kan doen.
  Sommigen vinden het boek wat langdradig en soms wat overdreven. Maar je haalt er uit wat bij jouw levensstijl past natuurlijk. Zelfs als je slechts hier en daar kleine dingen toepast die in het boek beschreven staan, merk je dat het echt wel werkt en een verschil maakt.

  Ook haar manier om kleding te vouwen werkt bij sommigen niet. Ikzelf pas het sowieso toe bij de kledij van mijn dochter, de T-shirts van mijn man en mijn ondergoed en kousen. Ook daar is het natuurlijk kijken wat het beste bij jou past. Voor mij werkt het alleszins! Het vouwen kost zeker niet meer tijd, je hebt niet meer kreuken en je kan in één oogopslag vinden wat je zoekt (zonder een hele stapel overhoop te halen 😉).

  Marie Kondo helpt je in ‘Opgeruimd!’ dus op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen en vooral op orde te houden. Sommige dingen mag je met een korrel zout nemen (de Japanse levensstijl is uiteraard anders dan de onze), maar haar tips werken wel en je ziet dat Marie Kondo echt een passie heeft voor haar vak.

 3. Detox je huis – Judith Crillen

  Dit boek is een leuk boek om te lezen en is heel concreet en praktisch. Verschillende opruimmethodes worden vergeleken. En zelfs al heb je al een paar boeken over opruimen gelezen, kan je uit dit boek nog nieuwe info halen.

  Je krijgt in het boek een overzicht om kamer voor kamer te gaan ontspullen. Er worden verschillende opruimmethoden van succesvolle internationale coaches voorgesteld. Je krijgt praktische tips om spullen weg te geven of te verkopen en ook handige checklists.

  Dit boek onderscheidt zich van andere opruimboeken doordat het relatief dun is met slechts ongeveer 140 pagina’s. Je kan het dus relatief snel doorlezen.

  Het boek benadrukt om tijdens het opruimen de focus op je doel te leggen: Waarom wil je een opgeruimd huis? Wat wil je bereiken met jouw opruimtraject? Ook benadrukt het boek dat er naast weggooien nog alternatieven bestaan, zoals weggeven of verkopen van spullen die jij niet meer nodig hebt.

  Je kan in het boek veel praktische tips vinden over hoe je het opruimen zo handig mogelijk kunt aanpakken, zowel qua ruimtes en spullen maar ook qua planning. Je krijgt ook adviezen over hoe je gemotiveerd kunt blijven, en over hoe je keuzes kunt maken bij voorwerpen waar je over twijfelt. En door het aanleren van nieuwe gewoontes kan je nadien ook jouw huis netjes houden.

  De samenvattingen, invuloefeningen en lijstjes in het boek zijn heel handig.

  Het boek is vaak rechtuit en grappig, en daardoor ook wel herkenbaar.

  Een aanrader dus!

 4. Opgeruimd leven met ADHD Judith Kolberg & Kathleen Nadeau

  Dit boek reikt praktische organiseertips en -strategieën aan, niet alleen voor mensen met ADHD of ADD, maar voor iedereen.

  Mensen met ADHD hebben vaak last van een overvloed aan prikkels en informatie, waardoor ze het moeilijk hebben om hun tijd, spullen, werkplek en huis te organiseren. Dit boek houdt specifiek rekening met de problemen en noden van mensen met ADHD en ADD.

  Opgeruimd leven met ADHD is een praktisch en duidelijk boek, vol nuttige tips en voorbeelden.

  Het boek is ongelofelijk accuraat in wat ADHD precies doet in je leven en draagt daar adviezen voor aan die echt ergens op slaan, zonder belerend te zijn. Het boek omschrijft heel herkenbare situaties voor mensen met ADHD en is heel begrijpelijk en motiverend geschreven.

  De aangereikte technieken zijn simpel en in duidelijke rechtstreekse taal omschreven, zodat ze voor iedereen toepasbaar zijn.

  Ook voor mensen in de omgeving van mensen met ADHD en ADD staan heel wat praktische handvaten in het boek, waardoor je de verandering in het leefpatroon van de andere mee kan ondersteunen. Je leert de andere beter te begrijpen door dit boek.

  Je hoeft dus niet perse ADHD of ADD te hebben om dit boek te lezen. Ook als je gewoon moeite hebt met het huis of administratie op orde te houden is dit een grote hulp!

 5. Nooit meer te druk (een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld) Tony Crabbe

  Dit boek gaat niet over opruimen van spullen, maar eerder over opruimen en organiseren van onze tijd. En deze schrijver heeft een hele andere visie over “timemanagement”.

  Lijk je altijd tijd te kort te komen? Dan is dit boek is een zeer praktisch boek dat je zal helpen om terug quality-time over te houden. Het boek biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, doordat je je aandacht bewust richt op wat je doet.

  Een overvolle inbox, een te lange to-dolijst, altijd proberen te voldoen aan verwachtingen van mensen rondom ons, een burn-out nabij, perfectionistisch, soms een beetje een controlefreak? Dan is dit boek iets voor jou!

  Het is wel een dik boek, maar laat je dat vooral niet afschrikken. Door diverse herkenbare voorbeelden te geven, laat de auteur verschillende mogelijkheden zien om je leven op een positieve manier te veranderen. Je krijgt zeer nuttige handvaten aangereikt om tot nieuwe inzichten te komen. Het zijn namelijk net momenten van rust die je helpen je werk beter te doen en meer aandacht te hebben voor je gezin, familie en vrienden.

  ‘We zullen moeten leren accepteren dat we niet alles kunnen doen en dat we dat ook niet zouden moeten willen.’

  Het boek geeft tips mee, die ik zelf ook vaak meegeef aan mijn klanten: multitasking werkt niet, goed is goed genoeg, durf keuzes te maken en ‘neen’ te zeggen.Volgens de auteur gaat het om verstandige keuzes maken uit wat je wel en niet doet, in plaats van “meer in minder tijd doen”. En daar kan ik mij volledig in vinden.

  Het boek wijst ook op valkuilen en zet je stap voor stap op de goede weg. Je moet natuurlijk zelf wel nog tot actie over gaan en de tips omzetten in jouw eigen leven en naar jouw eigen levensstijl.

  Het boek is goed vormgegeven. Per hoofdstuk een kort stuk tekst met aan het einde altijd een korte samenvatting en soms handige tips om te doen of mee te experimenteren. Hij legt de principes met heel praktische voorbeelden uit en geeft veel aanwijzingen waarmee je snel kunt ervaren of het voor je werkt.

  Je kan het boek daarom beter niet in één keer lezen, maar per hoofdstuk, waarna je telkens aan de slag gaat met de tips.

  Het boek is dus een echte aanrader om je leven tegelijkertijd zowel productiever als aangenamer te maken.

Alvast veel leesplezier!

Als je na het lezen van deze boeken het toch nog moeilijk vindt om zelf effectief aan de slag te gaan, contacteer mij dan! Dan pakken we jouw huis, spullen, administratie, planning… samen stap voor stap aan, zij aan zij. Want soms is een extra duwtje in de rug van iemand die echt naast je staat en een plan op jouw maat uitwerkt toch nog beter dan tekst op een blad papier 😉.