1. Ontspullen, ontspullen, ontspullen

  Als je te veel spullen in jouw kast of lade hebt, moet je te veel handelingen doen om alles terug te leggen in de kast. Daarom blijven spullen vaak rondslingeren. Als jouw kast te vol zit, ga je ook uitstellen om iets terug in de kast te steken, omdat je al op voorhand weet dat er geen plaats is en het weer proppen wordt.
  Hou dus enkel bij wat je echt gebruikt of nodig hebt.

 2. Geef alles een vaste plaats

  Vraag je het volgende af:
  1) Waar ga ik het zoeken als ik het nodig heb?
  2) Hoe kan ik het makkelijk terug zetten?

  Op die manier kan je alles een duidelijke vaste plaats geven, zodat alles na gebruik ook gewoon netjes terug opgeborgen kan worden.

 3. Gebruik mandjes en dozen met labels

  Hou het simpel en goedkoop. Je kan evengoed een lade indelen met een schoendoos of een paar stukken karton. Fancy (en dure) opbergsystemen zijn dus zeker niet nodig!

  Tip: als je mandjes of dozen gaat kopen: vergeet dan niet de breedte, hoogte en diepte van jouw kast of lade op te meten vooraleer je naar de winkel gaat.

  Nadien kan je de mandjes en dozen labelen. Je hebt daarvoor geen labelmaker nodig. Een paar leuke etiketten en je komt al een heel eind!
  Hou je niet zo van het zicht van al die labels als je de kastdeur open trekt? Dan hoeven labels zeker niet!

  Je zou iets zoals dit kunnen gebruiken om jouw lades onder te verdelen. Zo kan je de onderverdelingen echt op maat maken. Moet je dit kopen? Neen! Je kan dit ook makkelijk zelf maken uit karton. Werkt het echt voor jou en vind je het de investering waard, dan hou ik je natuurlijk niet tegen om het te kopen ;-)!

 4. Werk met duidelijke onderverdelingen

  Ook jouw huisgenoten moeten waarschijnlijk af en toe iets terug weg leggen of iets zoeken. Zorg daarom dat jouw opdelingen duidelijk zijn voor iedereen.
  Als je jouw systeem op zet, vraag je dan af of anderen het ook zullen snappen.

  Hou de onderverdelingen eenvoudig en ga niet tot in het oneindige opdelen.

 5. Berg zo veel mogelijk verticaal op

  Het voordeel van verticaal opbergen is dat het plaats bespaart, maar ook dat je in één oogopslag kan zien wat er in een lade, kast of mandje zit! Zo vind je snel terug wat je nodig hebt!
  Dit zijn trouwens de T-shirts van mijn dochter. Geen gedoe met een stapel omvallende T-shirts en ik zie onmiddellijk wat bij haar broek of rok past. In een schoendoos kan je alles makkelijk rechtop zetten. Als je het goed vouwt, blijft elk ‘pakketje’ mooi rechtop staan als je er iets tussenuit neemt.

 6. Wat je weinig nodig hebt, zet je zo hoog of laag mogelijk. Wat je veel nodig hebt op grijphoogte.

  Logisch, nu je het zo leest… Maar vergeet het niet wanneer je je kasten gaat indelen 😉!

 7. Zet deksels van bakjes rechtop in een mandje. Zet eventueel de bakjes ook in een mandje.

  Nog een laatste tip die vooral van toepassing is in de keukenkasten. De deksels van al die bakjes en potjes kan je best rechtop zetten in een mandje. De doosjes zelf kan je eventueel ook in een mandje zetten, als je soort bij soort wil houden.

Heb je al jouw kasten en lades ingedeeld, maar blijven spullen toch nog rondslingeren in huis? Dan is het misschien wel hét moment om een opruimcoach in te schakelen! Contacteer mij en we gaan samen op zoek naar een opbergsysteem op jouw maat!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.