Jawel hoor, ook een opruimcoach heeft zo haar imperfecties 😉. Opruimen, ontspullen, indelen van mijn tijd… ook voor mij blijft het een dagelijkse uitdaging.

 1. Schoonmaken?

  Stiekem heb ik een poetshulp die elke week 4 uurtjes komt schoonmaken. Mijn man en ik zijn niet de meest fervente poetsers en meestal werd er vooral veel en snel schoongemaakt wanneer er bezoek langs kwam (voor sommigen misschien herkenbaar?). Toen onze dochter geboren werd, hebben we hulp ingeschakeld om het poetsen over te nemen. Schaam ik mij er voor dat ik in mijn huishouden niet alles zelf doe? Neen, want eigenlijk is het een beetje tijd en levenskwaliteit afkopen. En het is leuk dat ik die tijd extra met mijn dochter kan spenderen.

 2. Weekplanning vergeten…

  Soms vergeet ik mijn weekplanning op te maken en dat leidt vaak tot wat chaos in mijn hoofd. Dan lijkt het alsof die week een hele berg werk en taken op mij liggen te wachten (terwijl dat eigenlijk niet zo is).
  Soms ontzie ik het mij om tijd te steken in het opmaken van mijn planning, maar eigenlijk is het beter dat ik dat iedere week doe, want zo creëer ik rust en ruimte in mijn hoofd en ervaar ik veel minder stress.

 3. Luie donderdag

  Op donderdagmiddag neem ik even tijd voor mezelf. Een moment van rust na het werk en vooraleer ik mijn dochter ophaal van school. En ja, dan doe ik soms helemaal niets, behalve wat ik op dat moment graag wil doen (of een stiekem middagdutje).

 4. Rondslingerende spullen

  Soms blijft er wel wat rondslingeren in huis, zoals speelgoed van mijn dochter. Maar af en toe is mijn batterij op voor die dag en dan blijft het gewoon even liggen. Ik heb geleerd om de dingen gewoon los te laten en het te laten zoals het dan even is. De volgende dag wordt dat huis wel opgeruimd (en er is niemand die ’s nachts in mijn huis komt piepen of al het speelgoed wel opgeruimd is).

 5. Ongevraagd taken overnemen

  Soms neem ik ongevraagd taken over van mijn man. Want ja, wat je zelf doet doe je beter en sneller, niet? Nee dus! Wat gebeurt er als een taak niet volgens ‘jouw standaarden’ uitgevoerd wordt? Is dat dan een groot probleem? Nee, natuurlijk niet. Dus laat het toe dat iemand jou helpt, al is het dan niet helemaal zoals jij iets gedaan zou hebben. Het helpt jou wel vooruit, want die taak kan je toch ook alweer mooi afstrepen van jouw to-do-lijstje.
  Geef de persoon die jou wil helpen de kans om jou te helpen op zijn of haar manier en probeer die controledrang en dat perfectionisme in bedwang te houden. Wees er dankbaar voor dat jij het daardoor ook even rustiger aan kan doen.

 6. Uitstellen

  Soms werkt mijn perfectionisme verlammend en stel ik een taak uit omdat ik denk dat ik de taak niet volledig perfect kan uitvoeren. Maar ondertussen heb ik geleerd dat goed soms goed genoeg is en de wereld zal niet vergaan omdat ik een taak niet ‘perfect’ heb uitgevoerd. Note to self: gewoon beginnen!
  (oftewel GEMO = Good Enough Move On)

 7. Moeilijke dag

  Ook ik heb wel eens een moeilijke dag. Zo’n dag waarop je liefst alleen maar in de zetel wil hangen en tv wil kijken… en dat mag ook. Je mag jezelf ook wel eens wat rust gunnen, want daar constant tegenin gaan en toch aan de slag gaan kan leiden tot een crash en burn, en dan kan je al helemaal niets meer doen.
  Je mag dus gerust even een pauze nemen, zolang je jezelf daarna toch herpakt en terug aan de slag gaat, al is het dan 2 uur later, de volgende dag of een paar dagen nadien…
  Zorg voor jezelf!

 8. Ontspullen

  Ook in mijn huis staan er spullen die ik al jaren niet meer bekeken heb. Maar ik ben bijna klaar met mijn opruimronde en die spullen worden dus steeds beperkter.
  Het blijft ook een constante strijd tegen spullen die stilletjes mijn huis binnen sluipen. Vaker dan vroeger worden die spullen al snel weg gegooid, omdat ik weet dat ik er toch niets meer mee zal doen. Maar de beste remedie hiervoor is om een goede ‘portier’ te zijn en de spullen al tegen te houden vooraleer ze jouw huis binnen komen.

Je leest het, ook ik kan soms wel wat hulp gebruiken. Maar gelukkig haal ik heel wat tips uit mijn opleiding als Professional Organizer en de boeken die ik daarover lees.
Maar natuurlijk zal alleen de tips kennen geen verschil maken in huis, je moet ze ook effectief toepassen. Aan de slag dus!

Kan jij wel een duwtje in de rug of wat tips gebruiken? Lees dan hier wat ik voor jou kan doen!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.