Hieronder mijn 6 favoriete apps die mij helpen om meer structuur, overzicht en rust te brengen in mijn leven.

1. Digital detox

Stay Focused is een app die je zal helpen om even van die smartphone af te blijven, zodat je je beter kan focussen en productiever kan zijn. Je kan bepaalde apps op jouw smartphone namelijk blokkeren of beperken in gebruik door een gebruikslimiet in te stellen. Je zal je tijd dus niet meer kwijt zijn aan sociale media of berichtenapps. Je kan bijvoorbeeld het gebruik van Facebook beperken tot 15 minuten per dag, op alle dagen of enkel voor bepaalde dagen.
Je kan ook je gsm-gebruik nagaan. Je zal er van versteld staan hoe veel tijd je eigenlijk onbewust aan dat toestelletje spendeert.
Door de app kan je je beter concentreren op jouw werk of studies en zal je nadien meer tijd hebben voor jouw gezin.
Ik gebruik de app vooral om een gebruikslimiet in te stellen voor sociale media.
Een alternatief is de app Forest: Stay focused waarbij je een boompje laat groeien zolang je van je telefoon af kan blijven. Kan je de verleiding toch niet weerstaan, dan wordt jouw boompje gekapt.

2. Lege portefeuille

En neen, dan bedoel ik niet jouw centen, maar wel al die klantenkaarten!
Je scant al jouw klantenkaarten in en dan gebruik je jouw smartphone gewoon als digitale portefeuille.
Ik gebruik daarvoor de app MyShopi, maar ook Stocard kan je hiervoor downloaden.
Het is overzichtelijk en gemakkelijk, geen gedoe meer om de juiste kaart te zoeken aan de kassa!

3. Huishouden door en voor heel het gezin

Met de ‘Huishouden App’ kan je de familietaken op jouw gsm ingeven.
Het voordeel is dat de app niet enkel op jouw gsm staat, maar dat iedereen de taken kan bekijken op zijn/haar gsm. Maar ook voor kinderen die nog geen gsm hebben kan je een account aanmaken.
Zo kan iedereen ook snel zien welke taken de huisgenoten al gedaan hebben. Elk gezinslid kan taken maken en uitvoeren.
Het leuke is ook dat de app er een soort wedstrijdje van maakt. Je kan dus punten verdienen door taken uit te voeren. Wedden dat het scorebord aanstekelijk werkt om je andere gezinsleden aan de slag te krijgen?
Een super-app dus om overzicht te krijgen in het huishouden!
Een alternatief is de app Clean My House.

4. Tegen voedselverspilling

TooGoodToGo is een app tegen voedselverspilling.
Op het einde van de dag hebben namelijk veel supermarkten, restaurants, hotels, bakkers… voedsel over. Vaak wordt dit gewoon weggegooid, maar via deze app kunnen zij dit eten aanbieden voor een verlaagde prijs. Zo raakt het eten toch nog bij klanten en moet het niet weggegooid worden.
Je kan eten reserveren via de app en dan kan je het afhalen net voor sluitingstijd bij de verkoper.
Er wordt ook gevraagd om eigen zakjes en doosjes mee te brengen, om de afvalberg ook op die manier tegen te gaan.
De app is dus goed voor onze maatschappij, jouw budget en je kan lekker eten!
Het is soms wat uitproberen bij welke zaken je het eten lekker vindt en na te gaan wat ze precies mee geven van eten. De verkopers weten zelf ook niet op voorhand wat er op het einde van de dag zal overblijven, dus het is steeds een verrassing wat je mee krijgt. Maar dat kan ook eens leuk zijn, dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen!

5. Rust in je hoofd

Simple Habit is een app om wat mindfulness in jouw drukke dag te krijgen.
Je kan er audio-meditaties mee beluisteren die aangepast zijn aan wat je op dat moment nodig hebt. Zelfs korte meditaties van 5 minuten zijn mogelijk.
Je kan ook meditatieoefeningen kiezen voor specifieke scenario’s, zoals een zware dag of wanneer je nood hebt aan een goede nachtrust.
Uit de bibliotheek kan je ook thema-oefeningen kiezen, zoals voor stress, persoonlijke groei, relaties, werk, enzovoort. Dit zijn soms langere oefeningen.
Enig nadeel voor sommigen is dat de lessen wel in het Engels zijn.
De app heeft mij alleszins goed geholpen om wat laagdrempelige meditatieoefeningen te doen wanneer ik daar nood aan had.
Een alternatief is de app Headspace. Het gratis gedeelde van die app is wel eerder beperkt.

6. Agenda

Als agenda gebruiken wij Google Agenda. Hij is gemakkelijk te gebruiken zowel op mobiele apparaten als op het web. De agenda is heel gebruiksvriendelijk en je kan de agenda makkelijk delen met andere gezinsleden. Met de kleurtjes kan je snel overzicht scheppen in de afspraken.

Daarnaast doe ik het meeste nog op papier. Mijn to-do-lijst, boodschappenlijst en planning schrijf ik nog steeds neer. Dat is voor mij handiger om het overzicht te bewaren. Dat ligt natuurlijk voor iedereen anders.
Mijn to-do-lijst is een lijst met aparte categorieën voor huis, tuin, werk, mijn dochter en andere dingen die ik ooit graag op orde wil.
Mijn planning maak ik iedere week op in een papieren agenda, daarin komen dan ook de taken die op mijn to-do-lijst staan en de afspraken uit Google Agenda.
Als boodschappenlijstje gebruiken we gewoon een post-it die bij ons aan de muur hangt in de keuken (er ligt ook altijd een balpen kortbij), zo kan mijn man ook opschrijven wat er meegebracht moet worden van de winkel. En als ik boodschappen ga doen, dan neem ik die post-it gewoon mee.

Ken jij nog handige apps? Laat het mij dan zeker weten!

Lukt het jou toch niet helemaal om jouw huishouden op orde te krijgen? Kijk hier wat ik voor jou kan doen!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.