Boeken opruimen, het is niet zo eenvoudig. Veel mensen vinden het een lastige klus, maar met deze tips kan je alvast aan de slag!

 1. Alle boeken uit de kast halen

  Haal alle boeken uit jouw boekenkast, ook als het er veel zijn. Ga ook door de rest van je huis en verzamel alle boeken op één plaats.

  Hou tijdens het opruimen ook steeds jouw doel in het achterhoofd. Misschien moeten jouw boeken wel plaats maken voor een nieuwe hobby of een gezellig hoekje in huis? Kortom, een opgeruimde boekenkast kan heel veel voldoening opleveren!

  Let op voor deze valkuil tijdens het opruimen: ga geen boeken open doen, begin er niet in te lezen, maar hou het tempo er in tijdens het opruimen.

 2. Sorteren per subcategorie

  Maak van jouw grote stapel boeken kleine stapeltjes per categorie. Het kan dat je de boeken per thema wil sorteren, of per schrijver of in een categorie fictie en een categorie non-fictie.
  Die indeling in subcategorieën is volledig persoonlijk. Maak dus categorieën en stapeltjes op jouw maat. Waar zou jij een boek gaan zoeken? In welke categorie?

 3. Stapel per stapel, boek per boek bekijken

  Neem telkens één stapeltje boeken voor jou en ga ze uitsorteren. Welke boeken mogen blijven, welke boeken gaan weg?

  Tips:     
  Wordt je oprecht blij van een bepaald boek? Kijk naar wie je nu bent: past dat boek nog bij jou op dit moment? Is het antwoord op deze vragen ‘ja’, dan kan dat boek blijven.
   Maak een top 10 van jouw favoriete boeken en hou die bij. Het idee dat je een eregalerij gaat maken van je meest favoriete boeken kan helpen bij het maken van keuzes.
  Hou je focus dus op wat je wint (zoals plaats en rust), en niet op wat je ‘verliest’.
  Stel jezelf de vraag welke boeken je al een tweede keer hebt open gedaan de afgelopen jaren. Vaak kan je er dan al een heel deel weg doen.
  Wees eerlijk met jezelf: ga je de boeken die je bijhoudt écht nog een tweede keer lezen? Zo niet, dan kan dat boek weg. Als je bepaalde boeken echt wou herlezen, had je dat dan ondertussen nog niet gedaan? Hou er rekening mee dat een dag maar 24 uren heeft om te lezen…
  Bedenk jezelf dat het eigenlijk zonde is dat boeken ongelezen in de kast blijven staan. Boeken zijn tenslotte bedoeld om gelezen te worden. Als dat niet het geval is, kan je de boeken beter een tweede leven geven, zodat ze effectief nog eens gelezen zullen worden.

 4. Opbergen

  Opbergen van boeken kan op verschillende manieren: op kleur, op grootte, volgens het alfabet, per schrijver, per soort/categorie boek, …

  Zoek een opbergsysteem dat bij jou past!

 5. Stuur bij en onderhoud

  Ook het opruimen van een boekenkast doe je stap per stap. Soms heb je meerdere opruimrondes nodig om afscheid te kunnen nemen van jouw boeken. De ene opruimronde zal het al wat vlotter gaan dan de andere. Misschien kan je elk jaar een rondje boeken opruimen inplannen in jouw agenda?
  Dus twijfel je tijdens het opruimen? Hou het boek dan nog even bij en geef jezelf tijd. Wat nu niet lukt, lukt misschien later wel.

  Misschien kan je jezelf een e-reader aanschaffen? Zo heb je je lievelingsboeken altijd mee.
  Ik lees dat het voor veel mensen even wennen is aan een e-reader. Vooral voor diegenen die dachten dat ze niet zonder een papieren boek zouden kunnen. Maar blijkbaar zijn er heel weinig mensen die spijt hebben van hun overstap naar een e-reader. Dus misschien toch eens proberen?
  Neem een abonnement bij de bibliotheek. Dat scheelt niet alleen veel boeken in de boekenkast, maar ook nog eens heel wat centen in de portemonnee 😉.
  1 in = 1 uit. Komt er een boek binnen? Dan gaat er ook één buiten. Zo hou je de hoeveelheid boeken in jouw boekenkast binnen de perken.

 6. Wat met de boeken die je weg doet?

  a. Bookcrossing
  Bookcrossing is een wereldwijde bibliotheek. Je kan je boek gratis registreren en dan is het klaar om de wereld in te reizen. Je kan zien waar ter wereld je boek naartoe gaat en wie het leest. Nadat je het hebt gelabeld en op pad hebt gestuurd, kun je de avonturen van je boek dus volgen.
  Altijd spannend of je er nog iets van hoort. En misschien helpt dit wel om jouw boeken te minimaliseren?
  b. Kringloopwinkel
  De kringwinkels zijn blij met alles wat nog herbruikbaar is, ook boeken dus!
  c. Boekenruilkasten of zwerfbibliotheekjes
  In veel gemeenten staan er openbare boekenkasten. Het principe van een zwerfbib is heel eenvoudig: een boekenkast vol boeken die u vrij mag meenemen én ook weer mag terugbrengen. Als u het boek uitgelezen hebt, kunt u het opnieuw achterlaten in een zwerfbibliotheek.
  Zo krijgen jouw boeken een tweede leven én misschien doe jij wel nieuwe inspiratie op door een boek in een zwerfbib?
  d. Boekenjagers
  Neem eens een kijkje op www.boeken-jagers.be. Je kan jouw boek “te vondeling” leggen, zodat een andere boekenjager jouw boek kan vinden. Ze kunnen jouw boek dan lezen en laten het daarna terug los in de vrije natuur. Een spannende jacht verzekerd!
  e. Weggeven
  Misschien ken je wel een leesfanaat? Wat houdt je tegen om jouw boek aan iemand te geven die er sowieso opnieuw plezier aan zal beleven?
  f. Verkopen
  Verkopen kan op veel platformen: een rommelmarkt, bol.com, marktplaats op Facebook (of een verkoopgroep in de buurt), Vinted…
  Hou er wel rekening mee dat je vaak heel wat tijd en energie moet steken in zo’n verkoop. Is dat de moeite waard voor jou? Of geef je een boek dan uiteindelijk gewoon liever weg?

Veel plezier bij het opruimen van die boekenkast! En als je toch nog een extra duwtje in de rug kan gebruiken, aarzel dan zeker niet om mij te contacteren! Ik help je met plezier verder, uiteraard op jouw eigen tempo!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.