CD’s en DVD’s opruimen, zeker als het collecties zijn, is vaak moeilijk, omdat ze soms een emotionele waarde hebben.

 1. In 5 stappen opruimen

  a. Bepaal je doel: Hoe komt het dat je nu besloten hebt om die CD- en DVD-collectie aan te pakken? Wil je ruimte maken voor iets of iemand anders? Wil je de ruimte waar ze nu staan een nieuwe functie geven? Misschien moeten ze wel plaats maken voor een leuke hobbykamer? Hou dat doel in je achterhoofd terwijl je aan het opruimen gaat! Zo zal je makkelijker beslissingen kunnen nemen.

  b. Verzamel: Verzamel al je CD’s en DVD’s op één plaats.

  c. Groepeer: Maak kleine stapeltjes van jouw CD’s en DVD’s per categorie, thema, fictie/non-fictie, per acteur of regisseur, op jaar… Moeite om de categorieën te bepalen? Vraag jezelf dan af waar je die CD of DVD zou zoeken als je hem nodig had.

  d. Sorteer per stapeltje en neem beslissingen: Ga per stapeltje na welke CD’s en DVD’s je nog wil bijhouden en welke weg mogen.
  Enkele tips:
  Wees eerlijk tegenover jezelf: Luister je nog naar die CD’s of kijk je nog naar die DVD’s? Goed mogelijk dat je al snel iets online opzoekt op Youtube of Netflix en er nooit meer de fysieke CD of DVD bijneemt…
  Beperk bijvoorbeeld de CD’s of DVD’s die je wil bij houden tot een bepaald aantal (10/20/…) en hou enkel de echte toppers bij. Vraag jezelf af: als je nu naar de winkel zou gaan, zou je die CD of DVD dan nog kopen?
  Denk er aan: herinneringen aan vroeger verdwijnen echt niet door je CD of DVD weg te doen! Lukt het toch niet om bepaalde CD’s of DVD’s met emotionele waarde weg te doen? Hou ze dan bij in een herinneringendoos. Let wel! Is de herinneringendoos vol, dan is ze vol en kan er niets meer bij of moet er iets weg. Beperk de ruimte voor herinneringen. We leven nu en niet in het verleden!
  Passen CD’s en DVD’s nog bij jouw leven zoals het nu is? Niet alleen de technologie die we gebruiken is veranderd, maar misschien is ook jouw smaak en stijl door de jaren heen ook wel veranderd?
  Overhaast niet als het niet direct lukt. Misschien heb je wel een tweede opruimronde nodig om het even te laten bezinken, om afscheid te kunnen nemen… Geef jezelf die tijd.

  e. Organiseer en berg op: Berg de overblijvende CD’s en DVD’s op waar ze thuis horen. Geef ze een vaste plek. Misschien kan je ze wel een mooi plaatsje geven nu?

 2. CD’s en DVD’s toch liever digitaal bewaren?

  Ben je toch nog niet helemaal klaar om afscheid te nemen? Installeer dan Spotify en zet de CD’s die jou het meest dierbaar zijn daarop. Of maak afspeellijsten op Youtube met jouw favoriete songs.
  DVD’s kan je eventueel overzetten op jouw computer en daar bewaren.
  De CD’s en DVD’s met emotionele waarde die je toch liever fysiek bij wil houden, kunnen in jouw herinneringendoos.

  Een kleine persoonlijke anekdote:
  Ikzelf heb ook een afspeellijst gemaakt op Youtube met mijn favoriete liedjes van vroeger. En eerlijk? Het was leuk om sommige liedjes terug te horen, maar er is ook heel wat tijd en energie in gekropen om tot die lijst te komen. En nadien? Wel, ik heb er nog geen één keer terug naar geluisterd… Zo zie je maar. Als je van sommige dingen niet meer weet dat je ze hebt, of je ze niet gebruikt, dan is het weerzien wel fijn, maar uiteindelijk kan het niet zo veel kwaad om te ontspullen.

 3. Wat met de CD’s en DVD’s die weg mogen?

  Heb je besloten dat er heel wat CD’s en DVD’s weg mogen? Sterk van je!
  Maar wat doe je er dan mee?
  Bij het restafval gooien is zonde, want ze worden gewoon verbrand (en wekken dan wel elektriciteit op, maar helemaal milieuvriendelijk kan je dat niet noemen natuurlijk).
  Een andere oplossing die wel helemaal milieuvriendelijk is, is je cd’s schenken aan de Kringwinkel of een andere tweedehandswinkels.
  En misschien doe je iemand wel nog een groot plezier met jouw oude muziek- of filmcollecties!


Bron: mamaruimtop.be / Radio 1 : Kun je oude cd’s recycleren? – 27 september 2019

Toch een extra duwtje in de rug nodig? Wil jij ook graag minimaliseren in huis? Contacteer mij dan!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.