Consuminderen wat is dat nu precies? Dat is minder consumeren door te delen, ruilen, herstellen en samen aan te kopen.

Vandaag de dag hebben we het beste gemakkelijk als consument. We kunnen alles waar dan ook kopen en dat ook nog eens voor niet te veel geld. Vroeger leerden we om zuinig en spaarzaam te zijn, omdat de generatie(s) voor ons nog een oorlog had(den) meegemaakt. Dat is nu wel anders.

Nee zeggen tegen nieuwe spullen is niet alleen beter voor jouw eigen portemonnee, het is ook nog eens ecologisch verantwoord. Hoe meer we consuminderen, hoe meer producenten gaan begrijpen dat ze geen onnodige spullen moeten maken die achter in de kast belanden of te snel kapot gaan.

Met de ‘PIRAMINDER’ van het Netwerk Bewust Verbruiken kan je aan de slag gaan om in vijf stappen te consuminderen.

Stel jezelf deze vragen voor je iets aankoopt

  1. Heb ik dit écht nodig?

    Misschien heb je het thuis wel nog ergens liggen of kan je iets gelijkaardigs gebruiken. Kan je het eventueel even lenen bij familie, vrienden of buren? Met een beetje creativiteit kan je al ver komen!
    Maak – net voor je aan de kassa komt – even een ranking op voor de spullen die je wil aankopen. Wees kritisch en ken ze allemaal een score toe. Krijgt dat kledingstuk of product maar een zes of zeven? Leg het dan terug. Dat geeft al aan dat je er toch niet helemaal vrolijk van wordt.

  2. Ga ik dat écht gebruiken?

    Hou er rekening mee dat alles wat je aankoopt om mee te nemen naar huis ook jouw aandacht vraagt. Je moet het schoonmaken, onderhouden, organiseren, beschermen, je probeert het niet te verliezen of te beschadigen. Dit alles kost tijd en energie. Zijn al die spullen dat wel waard?

  3. Welke waarde voegt dit toe aan mijn leven?

    Maakt dit mij gelukkig en blij? Past het bij wie ik ben op dit moment of wie ik wil worden?

  4. Waarom wil ik dit?

    Denk daar goed over na. Voor velen is gaan shoppen een goede remedie voor als je je droevig voelt. Het is namelijk zo dat we inderdaad een geluksgevoel ervaren als we iets aankopen. Dat wekt een stofje op in jouw hersenen. Dit is hetzelfde dat we ervaren als we chocolade eten. Maar dit gevoel is slechts kortstondig. De ‘kick’ van iets aan te kopen vervaagt heel snel en op de lange termijn voel je je er niet beter door.
    Wat wel is bewezen, is dat we van spullen weggeven aan anderen een duurzamer geluksgevoel ervaren. Je weet dus wat je te doen staat 😉!

Bijkomende tips

  • Schrijf je uit van nieuwsbrieven of plak een ‘geen reclame’-sticker op jouw brievenbus. Laat reclame jou niet vertellen welke nieuwe trui of mixer jij nodig hebt!
  • Trends zijn heel leuk, maar hou vast aan je eigen smaak en stijl. Koop kwalitatieve en tijdloze spullen waar je echt van houdt, zo hoef je niet steeds iets nieuws te kopen om met de mode mee te gaan.
  • Laat je niet verleiden door kortingen. Dan koop je vaak in een opwelling en eindig je in de meeste gevallen met enkele miskopen.
  • Maak een weekmenu en een boodschappenlijstje. Zo kan je je boodschappen in één keer doen, hoef je minder te kopen en gooi je minder weg. Dat bespaart tijd en geld! (Als je trouwens maar één keer naar de winkel gaat, kan je ook maar één keer verleid worden tot het kopen van bijkomende spullen 😉.)
  • Geef jezelf wat bedenktijd voor je iets aankoopt. Schrijf wat je graag wil aankopen eerst neer (in een notitieboekje of een lijstje op jouw telefoon). Kijk een tijdje nadien nog eens terug naar dat lijstje, je zal ervan verbaasd zijn dat je de helft van die spullen eigenlijk niet meer nodig hebt (en misschien was je al een deel van wat er op stond vergeten…)!
  • Koop tweedehands. Geef spullen een tweede leven.
  • Koop duurzaam. Dat draagt bij aan een lagere milieu-impact en gaat voor jou (en jouw portemonnee) langer mee.

De ultieme tip

Hou grote schoonmaak in jouw huis. Ruim op en ontspul. Zo heb je een beter overzicht over wat je al hebt en ga je niets dubbel kopen.
Breng alles wat je niet blij maakt naar een goed doel of een kringloopwinkel.
En als je dan iets nieuws koopt, doe dan ook iets weg. Als je moeilijk afscheid kan nemen van de spullen die je hebt, koop dan ook niks nieuws.

Mijn eigen ervaringen?

Babykleertjes voor mijn dochter koop ik vaak goedkoop in de solden. En dan kijk ik ook al uit naar kledij in een maatje of twee maatjes groter. Maar ik noteer wel altijd op voorhand wat ik al in haar kast liggen heb en koop enkel wat ze echt nodig heeft.
Vaak toch… Want daar loopt het wel al eens fout. Ik ben dol op koopjes en kledij en producten aan een lage prijs.
Ook die winkel met het blauw logo met een “A” in is voor mij gevaarlijk terrein… Je kan er heel wat kopen, van speelgoed tot kledij tot interieurspullen aan een spotprijs. Dus voortaan ga ik daar enkel nog winkelen met een lijstje en als ik toch iets in mijn mandje zie liggen dat niet op dat lijstje staat, dan hou ik even halt vlak voor de kassa. En het is al vaak gebeurd dat er dan dingen terug in de rekken vliegen (dat maakt mij toch een beetje trots).
Want al kosten spullen niet veel, toch is het zonde van je geld als je ze niet of nauwelijks gebruikt en jouw huis staat binnen de kortste keren vol en dan blijf je maar opruimen en schoonmaken.
Ik moet zeggen dat ik nu veel gelukkiger ben met wat ik aankoop, omdat ik het bewust aankoop. Het geeft een gevoel van opluchting dat ik dat allemaal niet meer ‘moet’ aankopen om mee te draaien in onze consumptiemaatschappij. Dus geef ik graag dat streven naar status, hebzucht en jaloezie op voor meer rust in mijn hoofd en tijd en energie voor mijn gezin!

Wil jij ook meer rust in jouw hoofd en ruimte in jouw huis? Vind je het soms moeilijk om spullen te laten liggen in de winkel omdat je het gevoel hebt dat je die ‘echt moet hebben’ of dat ‘ze toch maar een euro kosten’? Schakel dan een opruimcoach in om terug overzicht te krijgen op wat je al hebt! Minder consumeren zal je een pak geld, tijd en energie uitsparen!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.