Veel mensen hebben het bij het opruimen moeilijk met dingen wegdoen die eerder veel geld gekost hebben.

Enkele tips om daarmee om te gaan:

 1. Is tweedehands verkopen een oplossing?

  Ik snap het wel. Het heeft veel geld gekost, dus als je het nu weg doet, wil je er toch graag nog een centje voor in de plaats en wil je die dure dingen dus proberen tweedehands te verkopen.

  Mijn ervaring hiermee is dat spullen vaak lang te koop blijven staan. Dat er bijna niemand reageert. Dat je er veel meer tijd en energie moet insteken dan je denkt en het uiteindelijk toch niet lukt om spullen tweedehands te verkopen.

  Waarom zou je het allemaal bewaren? Doe het naar de kringloopwinkel of kledingcontainer (liefst van een goed doel (zoals WereldMissieHulp) en niet zo’n commerciële kledingcontainer) en maak er iemand anders gelukkig mee. Want, weet je, jij zal er zeker niet gelukkiger van worden als alles in jouw huis gestockeerd blijft en je het niet of voor slechts een handvol euro’s kan verkopen.
  Weggeven aan een goed doel kan zoveel meer voldoening geven! Er is altijd wel iemand die het minder heeft en heel blij wordt van wat jij weg geeft.

  Je kan jezelf ook een deadline stellen: is het binnen twee maanden niet verkocht, dan gaat het naar een goed doel!

 2. Word je er nog blij van?

  Heb je enkel moeite om iets weg te doen omdat het duur was, maar eigenlijk zegt het jou niet veel meer, wordt je er niet meer blij van en frustreert het jou integendeel vaak als je er voorbij komt of het moet schoonmaken? Doe het dan weg!

  Het leven is echt te kort om spullen bij te houden waar je niet van houdt!

  Het werkt echt bevrijdend om dingen een nieuw leven te geven of weg te gooien. Zoveel meer rust en geen negatieve impulsen meer. Niet makkelijk, wel beter.

 3. Bedank de spullen die je weg doet

  Dit is een deel van de methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Ok, het klinkt wat zweverig, maar het werkt echt!

  Het kan je echt helpen om afstand te nemen van spullen, al lijkt het een beetje raar.

  Bedank een kledingstuk dat je verkeerd kocht in de solden bijvoorbeeld voor de les die het jou geleerd heeft: die kleur staat me niet.
  Bedank kledij van een kleinere kledingmaat voor de fijne tijd vroeger en maak plaats voor de nieuwe jou (met een maatje extra).
  Bedankt die lelijke vaas voor de rol die ze gespeeld heeft in jouw leven.

  Beschouw het weg doen van dure spullen als een leermoment: had je het wel moeten kopen? Doe het weg en bedank het voor de waardevolle les die het jou geleerd heeft!

 4. Kan je het toch niet weg doen? Gebruik het dan! Of zorg dat anderen het kunnen gebruiken!

  Als je er toch centen voor betaald hebt, waarom het dan niet gebruiken? Als je het niet gebruikt, is het sowieso zonde van het geld, of het nu duur of goedkoop was.
  De waarde van een voorwerp wordt pas verzilverd wanneer het ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Iets niet weg doen omdat het geld heeft gekost, maar vervolgens wel jarenlang op zolder laten verstoffen, is niets waard. Wanneer je het weg kan doen en anderen beleven er plezier aan of je gebruikt het zelf, dan maak je je voorwerp pas waardevol.

  Spullen verdienen het om geliefd te worden in plaats van vergeten.

  Als je iets weg doet, zodat het door iemand anders gebruikt kan worden, is dit ook ecologischer. Want die moet op zijn beurt dat item niet opnieuw gaan kopen.

 5. Kijk naar hoe je op dit moment je leven leeft

  Misschien ben je wel overgegaan naar een compleet andere stijl, qua kleding, qua meubels, qua interieuritems…

  Als je iets weg doet, zal je pas zien hoe bevrijdend het werkt: ruimte voor vernieuwing, niet blijven hangen in herinnering!

  Neem desnoods een foto van het item dat je weg doet.

 6. Wat kost het je nu?

  Het geld is weg, dat kan je niet veranderen.
  Maar nu kost het je nog steeds: ruimte, onderhoud, tijd om schoon te maken, energie, rust in je hoofd…
  Sta daar zeker ook even bij stil!

  “You waste your money when you buy an item, not when you get rid of it”

  De werkelijke waarde wordt niet bepaald door wat iets kóst, maar door de betekenis die dat voor je heeft. Zodra je de waarde van dingen los kan koppelen van het prijskaartje dat er ooit aan hing, zal het makkelijker worden om je ‘verlies’ te nemen, omdat het minder voelt als verlies.

 7. Geef het tijd

  Langzaamaan groei je in het opruimproces. Geef het tijd. Soms heb je verschillende opruimrondes nodig om afstand te kunnen doen van iets.

Toch nog een extra duwtje in de rug nodig in jouw opruimverhaal? Wil je meer rust en ruimte in je hoofd en huis, maar lukt het je niet goed om afscheid te nemen van spullen? Contacteer mij dan!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.