Iedereen heeft een eigen opbergsysteem. Afhankelijk van jouw levenswijze, de beschikbare ruimte, het karakter van jouw kinderen… is een ander opbergsysteem meer of minder aangewezen.
De enige regel is eigenlijk: hou het eenvoudig. Maak het gemakkelijk voor jouw kind, zorg dat het systeem begrijpbaar is voor hen. Zorg dat het duidelijk is waar het speelgoed hoort: de autootjes bij de autootjes en de poppen bij de poppen. Zo is het voor jouw kind snel duidelijk dat alles een eigen plekje heeft en dat zal je heel wat opbergfrustratie besparen 😉.

Hieronder enkele leuke opbergideeën om speelgoed op te bergen. Een speelgoedopberger moet in de eerste plaats functioneel zijn, maar als het dan toch in de leefruimte staat, mag het ook mooi zijn, niet? Dan heb je er als ouder ook nog iets aan 😉.

 1. Autootjes opbergen

  * Een autowand met magneten! Superleuk!
  Je kan hiervoor het magnetische messenrek van IKEA gebruiken om al die speelgoedautootjes op een originele manier op te bergen. Het lijkt wel een kunstwerk aan de muur!

  * Parkeergarage
  Een houten kistje, wat lege rollen keukenpapier en wat creativiteit en al die speelgoedautootjes kunnen ’s avonds in hun eigen parkeergarage overnachten. Bovendien staat het nog leuk in de leefruimte ook!

 2. Barbiepoppen in een schoenenopberger

  Barbiepoppen kan je gemakkelijk opbergen in hun eigen huis, camper… Maar heb je dat niet, dan is dit misschien wel een idee!

 3. Roltafel op een verloren plekje

  Elke huiskamer heeft bijna wel een stukje ruimte dat ongebruikt en verborgen is. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte achter de zetel of naast een kast. Deze verloren plekken kan je optimaal benutten om speelgoed op te bergen uit het zicht.
  Misschien past het knutselgerief van jouw kinderen wel op dit karretje dat je dan makkelijk wegrolt?

 4. Leuke opbergpotten die je zelf kan maken

  Deze leuke potten kan je makkelijk zelf maken. Spaar wat mooie bokalen, ga even langs bij de kringloopwinkel om wat tweedehands boerderij- of fantasiediertjes te kopen en spuit ze – samen met het deksel waarop je ze vastkleeft – in een leuk kleurtje. Zeg nu zelf, zo wordt het knutselhoekje een gezellig plekje!

 5. Speelgoedopberger met gelabelde bakken

  Zorg dat kinderen zelfstandig hun speelgoed kunnen uithalen, en voornamelijk ook opbergen. Zo kunnen ze leren opruimen en blijft het speelgoed niet overal rondslingeren.
  Met deze leuke opbergcombinatie lukt dat wel!
  Label de bakken ook. Heb je geen labelmaker? Dan kan je bijvoorbeeld een foto van het soort speelgoed nemen en die er op plakken.

Lukt het toch niet om al het speelgoed netjes op te bergen? Dan kan je nog steeds mijn hulp inschakelen! Neem zeker contact op en dan bekijken we samen wat ik voor jou kan doen!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.