Bij de opruimmethode van Marie Kondo ga je eigenlijk je volledige huis opruimen, zodat je weer rust en orde in je leven kan brengen. Bovendien belooft ze dat je met haar methode kan voorkomen dat je nadien binnen de kortste keren weer tussen de ‘rommel’ zit.
Methodes waarbij je iedere dag iets weg doet, zijn volgens Marie Kondo niet de manier om op te ruimen. Als je het zo doet, duurt het opruimen te lang en is het resultaat niet snel genoeg zichtbaar, waardoor je waarschijnlijk sneller gaat opgeven.
Iedereen – zelfs de grootste sloddervos – zou met de Konmari-methode goed kunnen leren opruimen!
Veel succes alvast!

 1. Bepaal op voorhand je einddoel

  Stel jezelf je ideale leven voor. Hoe moet het er uit zien na het opruimen? Hoe zouden jouw ochtenden er bijvoorbeeld moeten/kunnen uitzien in een opgeruimd huis? Noteer dit in concrete bewoordingen of maak er aantekeningen of een moodboard van. Zo kan je hier naar terug grijpen tijdens het opruimen.
  Als je je einddoel op voorhand hebt bepaald, heb je nadien veel minder kans op een terugval.

 2. Ruim op in een bepaalde volgorde

  Bij de Konmari-methode ga je per categorie te werk en niet per kamer of per kast.

  Dit zijn de categorieën en de volgorde waarin je volgens deze methode gaat opruimen:
  1. Kleding
  2. Boeken
  3. Papieren
  4. Komono
  5. Emotionele spullen

  De categorieën gaan van makkelijk naar moeilijk.

  In mijn volgende blog overloop ik deze categorieën meer in detail. Lees dus binnenkort zeker verder!

 3. Het opruimen zelf doe je in drie stappen

  1. Alles uit de kast halen (per categorie en/of per persoon)

  2. Beslissen wat blijft
  Does it spark joy? Dit zinnetje zal je waarschijnlijk wel al eens gehoord hebben als er over Marie Kondo gesproken wordt. Het betekent dat je enkel de spullen bijhoudt waar je echt blij van wordt.
  De focus ligt dus op wat blijft (op het positieve), en niet op wat weg gaat (het negatieve). Zo kan je een nieuwe start maken in jouw huis en leven.
  Begin bijvoorbeeld met jouw meest favoriete stukken en let op jouw gevoel daarbij. Krijg je dat gevoel ook bij andere spullen die je aan het opruimen bent? Dan mogen ze blijven!
  Pak tijdens het opruimen elk ding vast. Daarom is de eerste stap om alles uit de kast te halen dus zeker belangrijk, zelfs als wordt jouw huis er in eerste instantie nog rommeliger van.
  Doe daarna alsof je mooie spullen in de etalage van je favoriete winkel uitkiest.
  Let op! Spullen van anderen mag je niet zomaar weg gooien zonder hun toestemming! Begin steeds met jouw eigen spullen. Als anderen jou zien opruimen, zullen ze waarschijnlijk vanzelf mee beginnen opruimen.

  3. Opbergen
  Hoofdprincipe: berg zo veel mogelijk verticaal op en dus niet in stapels. Anders vergeten we vaak dat de onderste spullen er ook nog zijn.
  Berg per categorie op. Berg alle spullen van dezelfde soort op dezelfde plek op.
  Geef alles een eigen vaste plek.
  Ga voor simpele opbergoplossingen. Het moet niet mooi, maar vooral praktisch zijn.

  Deze volgorde van opruimen mag je niet omkeren. Je begint dus niet te denken over een opbergplaats tijdens het ontspullen en je loopt dus ook niet eerst naar de IKEA om allerlei doosjes en zo te kopen 😉. Opbergspullen koop je pas als het hele opruimproces achter de rug is.

  Opruimen begint met weggooien.

 4. Last van remblokken tijdens het opruimen?

  Bedenk waarom je het ding dat je niet kan weggooien hebt aangeschaft en wat het toen voor jou betekende. Ga na welke rol het momenteel in je leven speelt.
  Bijvoorbeeld: Kleding. Dat bepaald kledingstuk zag er misschien cool uit in de winkel en gaf je een goed gevoel toen je het kocht. Maar daarna vond je dat het je toch niet echt stond toen je het thuis paste. Het kledingstuk heeft dan toch een bepaalde rol gespeeld. Je hebt daardoor namelijk geleerd wat je niet staat. Dus dan kan je het kledingstuk bedanken hiervoor en het weggooien.
  Spullen die je weg doet, leren jou wat je wél graag hebt, zodat je die bijzondere spullen in je leven des te meer kan waarderen.
  Vind je iets terug dat ver achter in een kast verborgen ligt en waarvan je vergeten was dat het echt bestond? Stel jezelf dan de vraag: koester je dat écht nog? Wees eerlijk tegenover jezelf!
  De vraag naar wat je wil houden is vragen naar hoe je je leven vanaf nu wil leiden. Kies dan ook voor spullen die passen bij de persoon die je nu aan het worden bent. Wees benieuwd naar hoe opruimen jouw leven gaat veranderen.
  Heb je iets cadeau gekregen en vind je het daarom moeilijk om het weg te doen? Bedenk je dan dat het doel van het cadeau is dat ze ontvangen worden. Cadeaus zijn niet gewoon dingen, maar een manier om iemands gevoelens uit te drukken naar jou toe (bijvoorbeeld om dankuwel te zeggen voor de uitnodiging voor een etentje bij jou thuis). Je hoeft je dan ook niet schuldig te voelen dat je het weggooit, het doel van het cadeau is namelijk al vervuld toen het afgegeven werd.
  Bedank de spullen die weg mogen.

Mensen die hebben leren opruimen zijn zich volgens Marie Kondo meer bewust waarvan ze genieten. Zo kan je ontdekken wat je het liefste doet en kan je leven drastisch veranderen.


Door orde te scheppen in je leefruimte besef je dat loslaten belangrijker is dan toevoegen.

Er bestaan uiteraard nog andere opruimmethodes naast de Konmari-methode. Misschien werkt een andere methode wel beter bij jou. Het belangrijkste is een systeem vinden dat bij jou en jouw leven past. Zelf ben ik als opruimcoach geen aanhanger van één bepaalde opruimmethode. Ik heb er verschillende geanalyseerd en haal hetgene eruit wat voor mij praktisch toepasbaar lijkt.
Wil jij dus graag aan de slag gaan met opruimen, maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer mij en dan gaan we samen op zoek naar de beste oplossing voor jou!


Bron: Opgeruimd! – Marie Kondo

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.