Eigenlijk is het gewoon kwestie van nu alles al te plannen, zodat je nadien kan genieten van de feestdagen zelf.
Zorg dat je cadeaus aangekocht en ingepakt zijn, kies leuke decoratie uit, bereid het feest zelf voor en zorg voor een gezellige kerstsfeer.

 1. Maak jouw huis klaar om gasten te ontvangen

  Met dit plan zal je huis er netjes bij liggen en hoef je je huis niet schoon te maken de dag (of enkele uren) voor het feest. Begin hiermee enkele weken op voorhand.
  Werk met een timer en stel deze in op 15 minuten. Stop wanneer het kwartier voorbij is.
  – Begin in de keuken: ruim rondslingerende spullen op, zet de vuile borden in de afwasmachine, was af wat je kan.
  – Daarna ga je een kwartiertje de living in: probeer verticale vlakken vrij te maken (zoals de tafel, de dressoir) en ruim rondslingerende spullen op.
  – Voor het derde kwartiertje ga je de badkamer of het toilet in dat jouw gasten zullen gebruiken: ruim rondslingerende spullen op, gooi de vuile was en handdoeken in de wasmand, ga even door het toilet met een toiletborstel, maak de spiegel schoon en ga met een doekje door de lavabo.
  – Het laatste kwartiertje is misschien wel het belangrijkste! Tijd voor een kwartier me-time! Zit even neer en geniet met jouw favoriet boek of tijdschrift en drink iets. Zorg dat je dit laatste kwartiertje ook zeker doet, want als je wil genieten van de feestdagen is het niet de bedoeling dat je nu al uitgeput bent.
  Herhaal deze vier kwartiertjes voor zo lang het nodig is en plan hiervoor bijvoorbeeld om de twee dagen een uurtje in.
  En om alles opgeruimd te houden: ruim op wanneer je iets gebruikt hebt, zet het onmiddellijk terug op zijn plaats.

 2. Begin op tijd aan je geschenkenlijst

  Stel een cadeaulijst op, ga je cadeautjes op tijd kopen en pak ze al in. Geen stress meer vlak voor het feest!
  Bijkomend voordeel: je zal minder uitgeven aan cadeaus als je de tijd neemt om ze zorgvuldig uit te zoeken op voorhand, zo komt jouw budget ook niet in de problemen.
  Stel je lijst als volgt samen:
  – Voor wie moet je een cadeau kopen?
  – Wat ga je voor die persoon kopen? Hebben ze een verlanglijstje?
  – Wat is het budget per feest per persoon?
  – Waar ga je het kopen?
  – Let op wanneer je online aankoopt: check de levertermijn!
  Zelf kan je het anderen ook makkelijker maken door een verlanglijstje op te stellen. Bijvoorbeeld via de website mijnverlanglijst.eu. Je kan gemakkelijk jouw verlanglijstje samenstellen vanuit de online catalogus of zelf handmatig artikelen toevoegen. Nadat je het aan familie en vrienden verstuurd hebt, kunnen zij de cadeaus die zij willen kopen van je verlanglijstje afstrepen. Zo zien anderen welke artikelen al worden gekocht, en krijg jij geen dubbele cadeaus. Jijzelf kan niet zien wat er al afgestreept is.
  Via die website kan je ook gemakkelijk en eerlijk lootjes trekken, zo maak je snel uit wie voor wie een cadeautje moet kopen.

 3. Stel je menu samen

  Wat wil je klaarmaken voor het feest en wat is het voorziene budget? Sta jij alleen in om al het eten te voorzien of maakt iedereen één gerecht? Zijn er vegetariërs bij of moet je rekening houden met allergieën?
  Kies gerechten die je al kent of zeker zal kunnen: het is nu niet de tijd om te gaan experimenteren!
  En zorg ervoor dat je op het feest zelf niet te veel meer moet doen. Geef de voorkeur aan hapjes of schotels die in de oven kunnen en combineer deze met koude gerechten die je ook op voorhand kan klaar maken.
  Stel je boodschappenlijst (eten én drank) op voorhand samen en koop gaandeweg al producten die houdbaar blijven. De verse producten zal je uiteraard nog vlak voor het feest moeten kopen.

 4. Vergeet die kerstkaartjes niet

  Bestel en schrijf je kerstkaartjes op voorhand. Noteer de adressen al op de enveloppen, zou hou je meer tijd over in de rest van december.

 5. Tijd voor decoratie!

  Hou het eenvoudig en gebruik enkel jouw favoriete items. Niet al jouw kerstversiering moet per se uitgestald worden.
  Zet een kerstmuziekje op en ga aan de slag. Veel plezier!
  Lijkt het te veel werk om alles in één keer te versieren, versier dan elke dag een kwartiertje.
  Maak het gezellig met kaarsen. Kerstdecoratie hoeft niet veel te kosten: enkele theelichtjes, mini-kerstballetjes, wat takjes en dennenappels en jouw tafelversiering is klaar.

 6. Hou tradities in ere en zorg voor een gezellige kerstsfeer

  Iedere familie heeft zijn eigen tradities. De meeste mensen willen graag terug naar het gevoel dat ze hadden als ze Kerst en nieuw vierden toen ze nog kind waren.
  Zorg voor een leuke sfeer in huis, zet kerstmuziek op en als je kinderen hebt kan je samen creatief aan de slag gaan.
  Jouw kinderen kunnen hun eigen cadeaupapier maken, zelf geschenkjes knutselen, noem maar op.
  En om de kerstsfeer helemaal in huis te krijgen kan je samen koekjes gaan bakken. De geur zorgt ervoor dat je helemaal in de sfeer komt. (En als je aan het bakken slaat, laat dan al een afwasbak vol lopen met water en afwasproduct en was direct af wat je gebruikt hebt, zo blijft jouw keuken netjes.)
  Creëer samen mooie herinneringen!


Bron: FLYLady.net


Lijkt jouw huis rommeliger dan je gedacht had? Geen paniek. Jouw huis is niet rommelig geworden op één dag, het zal ook niet plots perfect opgeruimd zijn van de ene op de andere dag. Lukt het je niet om alles op orde te krijgen of te houden? Dan kan je mijn hulp inschakelen. Lees hier wat ik voor jou kan doen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.