Lijk jij ook altijd tijd te kort te komen? Zit jouw agenda overvol of lukt het jou niet een planning op te stellen? Heb je precies geen tijd meer voor leuke dingen? Ben je het overzicht verloren over al jouw to-do-lijstjes?

Lees dan zeker verder! Hieronder geef ik namelijk enkele tips over hoe je jouw tijd goed kan indelen.

 1. Werk met vaste dagen voor taken die terug keren

  Waarschijnlijk doe je elke week de was, doe je elke week boodschappen… En je kan zo nog wel taken bedenken die wekelijks of meerdere keren per week terug komen.
  Plan die in op vaste dagen. Bijvoorbeeld op maandag de was van de kinderen, op donderdag de was van jou en jouw partner en op vrijdag doe je boodschappen.
  Hou daarbij rekening met jouw werkschema. Weet je nu al dat je op dinsdag geen tijd meer hebt voor huishoudelijke taken omdat je lang moet werken? Neem dat dan zeker niet als vaste dag!

 2. Eat that frog

  Een tip om uitstelgedrag aan te pakken? Eat that frog!⁠ Gewoon doen dus!⁠
  Heb je een taak die je liever wil uitstellen? Niet doen! Doe deze als eerste ‘s ochtends, dan ben je er direct van af!⁠
  Moet je meerdere taken aanpakken die dag? Doe dan de grootste taak eerst.

 3. Check je e-mails een beperkt aantal keren per dag en beperk social media

  Telkens een e-mail binnen komt, wordt je constant afgeleid. Daardoor kan je je waarschijnlijk slechter concentreren en kom je niet aan je overige werk toe.
  De oplossing?
  Controleer op een paar vaste momenten van je werkdag je e-mail. En enkel dan.
  Als je klaar bent, dan sluit je je mailprogramma af.
  Het zal even wennen zijn, maar je zal snel merken dat je sneller klaar zal zijn met andere belangrijke taken en dat geeft een veel beter en voldaan gevoel.
  Bepaal dus voor jezelf het aantal keren dat je je mail wil checken op een dag.
  Hetzelfde kan je doen met jouw sociale media. Controleer die maar een paar keer per dag of installeer een app die jouw gebruik beperkt.

 4. Blokkeer tijd in je agenda in blokken

  Werk in je agenda met blokken die je blokkeert. Een blok voor huishoudelijke taken, sociale activiteiten, werk, me-time, sport…
  Groepeer taken of activiteiten van dezelfde categorie in die blokken.
  Zo blijft jouw agenda overzichtelijk en kan je toch ook voor belangrijke dingen tijd uitrekken. Door namelijk vooraf een tijdblok in je agenda te plaatsen, creëer je daar tijd voor. Zorg er dan ook voor dat die tijdblokken geblokkeerd blijven en niet overspoeld geraken door ‘dringende’ taken die plots opduiken (ook daarvoor zou je een blokje kunnen voorzien).
  Plan ook bewust pauzes in!

 5. Vang al je taken op één plaats en maak jouw to-do-lijst simpel en concreet

  Vaak hebben mensen een notitieboekje, een post-it hier en daar, misschien nog een ander lijstje dat ergens rondslingert in huis… Dat is natuurlijk niet makkelijk werken. Maak dus één to-do-lijst.
  Hou het simpel en concreet. Verbindt een concrete actie aan elke taak. Gebruik daarvoor een actief werkwoord. Dus niet gewoon ‘tandarts’, maar wel ‘tandarts bellen voor afspraak’.
  Nog beter is op jouw to-do-lijst enkel taken te noteren die maximaal 30 minuten in beslag nemen. Taken die langer in beslag nemen, plan je in in jouw agenda (in een blok). Daarnaast voorzie je dan ook een blok om jouw to-do-lijst af te werken.

 6. Maak je taken zo specifiek mogelijk en deel op in deelstappen

  Verdeel de taken op jouw to-do-lijstje in stukken die doenbaar zijn. ⁠
  In plaats van in één keer een hele kast op te ruimen, beperk je tot één of twee lades. ⁠
  Maak een stappenplan. In jouw stappenplan noteer je alle deeltaken van die ene taak, in concrete en actieve bewoordingen. ⁠
  Wil je graag jouw boekenkast opruimen? Dan kan je bijvoorbeeld deze week een nieuwe kast of plank gaan kopen, volgende week zet je de kast ineen of hang je de plank op en de week daarna sorteer je je boeken uit en berg je ze op. ⁠
  Voordelen? Geen uitstelgedrag en geen energiecrash omdat je te veel ineens wil doen

 7. Delegeer wat je niet hoeft te doen

  Vaak staan er heel wat taken op jouw lijstje die niet belangrijk zijn, maar wel dringend.
  Misschien moet je je dan de vraag stellen of ze wel echt ‘belangrijk genoeg’ zijn of echt ‘dringend’ zijn.
  Taken die daarna toch blijven staan, kan je vaak goed delegeren. Misschien is die taak voor een collega of ander gezinslid wel belangrijk en zal ze dan wel gebeuren.
  Durf dus om hulp vragen!

Lukt het toch niet helemaal om jouw to-do-lijst op te stellen of taken af te vinken? Blijft het opstellen van een haalbare planning een struikelblok? Schrijf je dan zeker in voor mijn routine-programma! Daar komt het opstellen van een planning namelijk uitgebreid aan bod! Het wordt dan snel een gewoonte waar je niet meer moet over nadenken en die geen energie meer kost. Meer tijd voor leuke dingen dus!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.