Je kent dat wel. Vol goede moed begin je met opruimen en al snel stoot je tegen spullen met een emotionele waarde of waar een herinnering aan vast hangt. Aan alles wat je vast neemt zit wel een verhaal vast! Wat nu?

Enkele tips:

 1. Neem foto’s

  Neem foto’s van de dingen die je weg wil doen. Dan kan je nadien nog altijd naar de foto’s kijken.

  Sla de foto’s geordend op op een externe harde schijf of maak er een mooi album van.

  Maak jezelf wel de bedenking. Is het de moeite waard om die tijd en energie te steken in het nemen van de foto’s, ordenen, een album te maken? Ga ik er achteraf nog veel naar kijken?

 2. Geef het tijd

  Start bij het opruimen niet met deze moeilijke en emotionele categorie. Begin met iets makkelijks, bijvoorbeeld jouw kleerkast of de keuken opruimen, spullen ‘zonder verhaal’. Hoe meer je gaat opruimen, hoe makkelijker ook deze emotionele categorie zal worden!

  En ja, soms is de tijd gewoon nog niet rijp en heb je meerdere opruimrondes nodig om afscheid te kunnen nemen. Daar hoef je je helemaal niet schuldig over te voelen.

  Doe dus regelmatig een ontspul-ronde. Wie weet ben je volgende keer wel klaar om afscheid te nemen.

 3. Het verhaal zit in je hoofd, niet in het voorwerp

  Je gooit de herinnering niet weg door het voorwerp weg te gooien. En geloof me, je zal de emotie die er bij hoort en de herinnering zelf niet vergeten. Als het je dierbaar is, vergeet je het niet!

 4. Maak een herinneringendoos

  Maak een doos vol met spulletjes (herinneringen) die alleen voor jou waardevol zijn.

  Beperk dat tot maximaal één doos. Zo creëer je een afgebakende ruimte. Vol = vol en dan moet er iets anders uit.

  Je kan deze doos misschien zelfs mooi versieren of inpakken in een mooi inpakpapiertje. Dat wordt dan jouw persoonlijke herinneringen-doos.

 5. Zadel je kinderen er niet mee op

  Al die spullen zijn herinneringen voor jou. Die voorwerpen hebben een emotionele waarde voor jou. Maar ook voor jouw kinderen? Ook voor diegene die later waarschijnlijk jouw huis zullen moeten opruimen en leeg maken? Hou je alles bij voor hen voor later? Willen ze dat later wel?

 6. Stel een deadline

  Stop de spullen waarover je twijfelt of je ze weg wil doen of bijhouden in een doos en zet een datum op die doos (bv. 1 jaar voor emotionele spullen). Heb je in die periode niet gekeken in die doos, dan mogen die spullen eigenlijk weg. Dan heb je waarschijnlijk die materiële dingen niet nodig om die herinneringen in je hoofd en hart terug boven te halen.

 7. Beperk het aantal

  Beperk jezelf in het aantal spullen (herinneringen) dat je wil bijhouden. Zo kan je bijvoorbeeld 5 van de 10 setjes babykleertjes bijhouden.

 8. Hou je doel voor ogen

  Dat doel kan bijvoorbeeld zijn om de emotionele voorwerpen die je het vrolijkste gevoel geven een mooie plaats te kunnen geven in je huis. Om dat doel te bereiken, hou je enkel de dingen bij die een mooie plaats kunnen krijgen. Pas dan zullen die herinneringen volledig tot hun recht kunnen komen.

  Het voordeel is dus dat je de dingen die je overhoudt een plekje kan geven die ze verdienen (in plaats van in een overvolle doos op zolder).

Heb je er toch moeite mee om afscheid te nemen van herinneringen, van dingen uit het verleden? Schakel dan een opruimcoach in. Een opruimcoach kan zorgen voor een nieuwe energie, kan helpen om om te gaan met de angst voor de toekomst en het onnodig vastklampen aan het verleden. Samen kan je bepalen welke richting je uit wil met je leven en op die basis de spullen selecteren die je wil bijhouden.
Dat ene cadeau bijhouden van een vroeger vriendje, zorgt er misschien net voor dat je die nieuwe relatie net misloopt. Misschien ben je wel op zoek naar een nieuwe job, wil je graag een nieuw pad inslaan met jouw loopbaan en weet je nu niet goed welke richting je uit wil. Raar maar waar, spullen opruimen kan daarbij helpen!
Contacteer mij nu en we gaan samen aan de slag!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.