Ook jouw diepvries moet af en toe eens opgeruimd worden, zodat je opnieuw een overzicht hebt op jouw voorraad eten.

Volg hiervoor deze stappen:

 1. Haal alles uit de diepvries

  De eerste stap is uiteraard alles uit de diepvries halen. Probeer alle stappen in een redelijk tempo af te werken, zodat niet alles ontdooid is tegen de tijd dat je klaar bent.
  En als jouw lades of bakken dan toch leeg zijn, maak deze dan even proper 😉.

 2. Groepeer

  Groepeer jouw voorraad diepvrieseten per categorie. Maak stapeltjes van vlees, vis, snacks, ijs…
  In de volgende stap gaan we dan categorie per categorie bekijken.

 3. Sorteer

  In deze stap gaan we nakijken wat weg moet en wat bijgehouden wordt.
  Wees kritisch. Ga je die ingevroren restjes nog opeten? Bewaar niets wat je nadien toch niet zal opeten.
  Alles wat over datum is, gooi je sowieso weg.

 4. Organiseer

  Zoek een systeem om jouw diepvrieseten op te bergen dat bij jou en jouw gezin past. Bedenk dit eerst vooraleer je alles terug in de lades gooit.

  –        Werk met categorieën. Leg vlees bij vlees, vis bij vis, groenten bij groenten, enzovoort. Op die manier vermengen geuren en smaken zich ook minder en hoef je maar één lade open te trekken om snel alles terug te vinden. Zo bespaar je ook nog eens energie, want jouw diepvriesdeur zal niet langer geopend blijven dan nodig.
  –        Heeft jouw diepvries geen lades of onderverdelingen? Gebruik dan mandjes, dozen, diepvrieszakken… En label deze dozen of mandjes ook per categorie.
  Doorzichtige bakken zijn hiervoor het makkelijkst hanteerbaar, zo kan je namelijk snel zien wat er in zit.
  Heb je wel lades? Label deze ook. Kleef op elke lade een etiket met de naam van de categorie.
  Mogelijke categorieën zijn: fruit & ijs, vlees, gefrituurd/snacks, zelf bereid, groenten & soep, vis… Stem deze categorieën af op het aantal lades of onderverdelingen dat je hebt.
  –        Als je eten invriest, schrijf dan op de dozen of zakjes wat er in zit en wanneer je het ingevroren hebt. Op vershoudzakjes is daar meestal een plaats voor voorzien. Voor dozen heb ik een trucje. Plak eerst plakband op het deksel en schrijf daarop met een permanente markeerstift. Het plakband kan je nadien makkelijk verwijderen.
  Sommige mensen plakken ook een label met de datum waarop het eten niet meer goed is. Dat werkt natuurlijk nog sneller 😉.
  –        Als de dozen waarin je het product hebt aangekocht te veel plaats in nemen (bijvoorbeeld van ijsjes of groenten) haal ze dan uit de doos of bewaar ze in diepvrieszakjes, zo kan je plaats besparen.
  –        Sluit verpakkingen die je al open gedaan hebt goed af. Doe er een rekkertje rond of steek ze in een diepvrieszak. Zo beginnen erwtjes en frietjes niet rond te zwerven in jouw diepvries 😉.
  Gebruik – indien mogelijk – eerst de verpakkingen die al open zijn geweest.

 5. Stuur bij indien nodig en blijf jouw diepvries onderhouden

  Je hebt nu net overzicht gecreëerd over wat er in jouw diepvries zit en dat wil je natuurlijk behouden!

  Enkele tips:
  –        Maak een inventaris van wat er in je diepvries zit. Zo behoud je het overzicht en weet je wat er moet aangevuld worden én ook wat er niet aangevuld moet worden.
  Op een simpel blad papier kan je alles bijhouden wat in jouw diepvries zit. Hang het op jouw diepvriesdeur. Hou het simpel. Wat zit er in en hoeveel stuks daarvan? (Eventueel kan je ook de uiterste houdbaarheidsdatum noteren.)
  Orden jouw inventarislijst, zoals de producten in jouw diepvries zitten. Lade per lade, categorie per categorie.
  Haal je iets uit de diepvries? Haal het dan ook van jouw lijstje.
  Het is even zoeken naar een goed systeem. Je kan werken met een gewoon blad papier en een balpen, maar je zou ook een blad kunnen lamineren en met een whiteboard-stift werken. Ook een uitwisbare balpen met een gommetje is een optie. Hang jouw stift of pen met een touwtje aan jouw diepvries, zodat je die altijd bij de hand hebt.
  –        Ga na wat je hoe lang kan bewaren. Zo weet je snel wat je al dan niet weg moet gooien of nog kan gebruiken.
  –        De belangrijkste tip is uiteraard dat je eerst in jouw diepvries kijkt vooraleer je iets koopt. Je zou jouw diepvries of inventaris bijvoorbeeld even kunnen nakijken vooraleer je boodschappen gaat doen.
  Koop dus enkel producten die je niet meer hebt of echt nodig hebt. Zo vermijd je voedselverspilling.
  –        Leg jouw systeem uit aan jouw gezinsleden, want het werkt natuurlijk enkel als iedereen het toepast. Maar ze zullen het wel snel merken als hun favoriete ijsje niet aangevuld is na jouw supermarktbezoek 😉.

Moet je je diepvriezer ontdooien?

De meeste recente modellen van diepvriezers beschikken over een no frost-functie, waardoor je je diepvries eigenlijk nooit moet ontdooien. Er vormt zich geen ijslaag.
Koop je binnenkort een nieuwe diepvries? Hou daar dan zeker rekening mee!

Kan je toch nog wat hulp gebruiken om jouw huishouden op orde te houden? Kijk dan zeker eens hoe ik jou kan helpen! Hulp aan huis, een online adviesgesprek, 12 routines per mail? Het kan allemaal!


Bron: roomed.nl, Libelle en tipslikesugar.be en Pinterest (ZIZOfoodbox)

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.