Misschien heb je voor Kerst van jouw tante dit jaar weeral een trui gekregen, die je stiekem telkens al ieder jaar achter in jouw kast steekt. Of van jouw mama voor jouw verjaardag het zoveelste ‘handige’ huishoudtoestel waarvan je nu al weet dat je het niet zal gebruiken. Of misschien heb je wel een gekke vaas gekregen van een buur die zelf grote kuis heeft gehouden?

Hou je al die spullen dan bij, met als gevolg dat jouw huis weer iets voller komt te staan? Of kan/mag je die spullen weg doen?

Met andere woorden: Moet je je schuldig voelen als je een cadeau niet voor altijd bewaart? Ben je dan ondankbaar?

Het antwoord van een opruimcoach luidt natuurlijk: nee!
Ik neem aan dat je bij het ontvangen van het cadeau wel dankbaarheid getoond hebt aan de persoon van wie je het cadeau gekregen hebt.
Die dankbaarheid en genegenheid naar die persoon toe staat volledig los van het cadeau zelf.

Ook spullen die je gekregen hebt, verdienen het niet om jaren achteraan in een kast te verdwijnen!

Enkele tips:

 1. Open het en probeer het uit!

  Zoals Marie Kondo schrijft: Probeer elk geschenk minstens één keer uit, zelfs als je er niet direct blij van wordt. Nagaan waar je echt blij van wordt, kan je alleen maar door de ervaring. Dus, wees avontuurlijk en verwelkom ook dingen die anders zijn. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe meer je weet wat jouw stijl is, wat er bij jou past en waar je blij van wordt.

  Als je natuurlijk merkt dat het toch niets voor jou is, hoef je het cadeau niet voor altijd te gebruik en te bewaren. Dan kan je het bedanken voor het overbrengen van de boodschap van genegenheid van de gever naar jou toe, voor de vreugde bij het openen van het pakje, … en dan kan je er afscheid van nemen.

  “The true purpose of a present is to be received.” – Marie Kondo

  Je hoeft je dus niet schuldig te voelen om afscheid te nemen van een cadeau waar je niet blij van wordt.

 2. Beter voorkomen dan genezen!

  Maak op voorhand een verlanglijstje! (bijvoorbeeld via mijnverlanglijst.eu)

  Werk dit lijstje ook bij gedurende het jaar. Schrap de dingen die je toch niet echt meer nodig hebt en vul aan met waar je op dat moment blij van zou worden.
  Zo is jouw lijstje altijd up-to-date en kunnen jouw dierbaren snel zien met wat ze je een plezier kunnen doen.

  Bijkomend voordeel: het is beter voor jouw portemonnee, want je hoeft niet onmiddellijk alles zelf te kopen en je vermijdt impulsaankopen!
  Door het op jouw lijstje te zetten in plaats van het direct te kopen, geef je jezelf nog even bedenktijd, want jouw smaak kan gedurende de loop van de tijd ook veranderen of misschien verhuis je en heb je dat toestel niet per se meer nodig

 3. Beschouw het als een bos bloemen, een fles wijn of een reep chocolade

  Het doel van geschenken is, zoals gezegd, om ontvangen te worden. Daarna mag je er mee doen wat je wil.
  Natuurlijk is het fijn dat je ze gebruikt of ergens een mooi plaatsje kan geven, maar anderen kunnen nu eenmaal niet altijd correct jouw smaak beoordelen.

  Beschouw het dus als een bos bloemen, een fles wijn of een reep chocolade. Die gooi je ook weg als ze verwelkt zijn of drink je leeg of eet je op. Daarna hou je toch ook de verwelkte bloemen, lege fles of papiertje niet bij? En je kan je toch nog altijd herinneren (zonder dat materieel voorwerp) dat de gever jou iets heeft gegeven uit genegenheid of dankbaarheid.

  De boodschap van een cadeau zit in het gebaar van het geven, niet in het voorwerp zelf.

 4. Geef spullen het (tweede) leven dat ze verdienen

  Er wordt al zo veel geproduceerd in onze maatschappij, dat het echt zonde is om dingen gewoon ongebruikt in de kast te laten staan. Doorbreek de cirkel van overproductie en geef een nieuwe bestemming aan spullen die je niet gebruikt. Anderen kunnen die misschien wel goed gebruiken!

  Nog een bijkomend voordeel: van weggeven wordt je gelukkig! Echt waar! En dat geluksgevoel duurt veel langer dan wanneer je iets krijgt of koopt. Doen dus!

  Kortom: ongewenste cadeaus weggeven is goed voor de ruimte in je huis, de wereld en iemand anders wordt er wellicht wel heel blij van!

 5. Wees eerlijk

  Misschien nog wel erger dan het gevoel dat je ondankbaar bent als je iets weg doet… wat gebeurt er wanneer de persoon waarvan je het cadeau kreeg vraagt of je het nog gebruikt of waar het is gebleven?!

  Wees dan eerlijk. Geef aan dat je echt dankbaar was voor het gestelde gebaar en dat je het heel lief vond, maar dat het voorwerp toch niet helemaal jou smaak was of je het toch niet zou gaan gebruiken.
  Vertel ook dat je het een goed tweede leven hebt gegeven en de gever er dus misschien wel een onbekende heel blij mee heeft gemaakt!
  Ik weet het, dat is een lastig gesprek. Maar misschien reageert de andere wel positief en weet die dan ook direct dat hij geschenken van jou waarvan hij/zij niet gelukkig wordt zonder schuldgevoel kan weggeven. Waarschijnlijk kan je er dus allebei van leren (ook wat de andere dan wel leuk vindt) en voorkom je ongewenste cadeaus in de toekomst.

Op de een of andere manier is ongewenste cadeaus opruimen heel lastig voor ons. Het is lastig om een geschenk los te laten, terwijl je eigenlijk wel weet dat je er helemaal niet blij van wordt. Heb jij toch nog dat extra duwtje in de rug nodig om jouw huis op te ruimen (en ook de moeilijke categorieën, zoals cadeaus of emotionele voorwerpen)? Contacteer mij dan! Samen aan de slag gaan, zal je niet alleen vooruit helpen, het is ook nog eens leuker met twee!


Bron: Margareta Magnusson – Opruimen voor je doodgaat // konmari.com // NBPO // net-thuis.nl


Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.