Een tijdje geleden zag ik een bericht op Facebook dat er een nieuwe serie over opruimen op Netflix stond : ‘Get Organized with The Home Edit’. Als opruimcoach was mijn nieuwsgierigheid natuurlijk geprikkeld en ben ik de serie gaan kijken.

Bij deze dus een review:

 1. De eerste stap van het opruimproces wordt volledig overgeslagen

  Als ik ergens ga opruimen bij een klant, dan is de eerste stap in het opruimtraject ‘ontspullen’.

  Vaak lukt het mensen wel om op te ruimen en hun spullen te organiseren, maar ontstaat er daarna snel opnieuw chaos of rommel in huis. De oorzaak? Te veel spullen!

  Die eerste stap in het opruimproces is dus cruciaal. Maar in de serie gaat de klant weg tijdens de opruimsessie, waardoor Clea Shearer en Joanna Teplin van The Home Edit eigenlijk niet weten wat er weg mag. En spullen weggooien zonder toestemming is natuurlijk ‘not done’! Ook niet voor mij als opruimcoach.

  Pas na het ontspullen en het nemen van de moeilijke beslissingen of spullen mogen blijven, weg gegeven of weggegooid mogen worden, kan je gaan organiseren, indelen en spullen een vaste plek geven. Niet omgekeerd.

  Het is zelfs zo dat The Home Edit in aflevering twee terug moet gaan naar een bepaalde dame, omdat haar kast opnieuw helemaal dicht was geslibd en er weer overal spullen rondslingerden. Punt gemaakt.

 2. Het organiseren van veel spullen op regenboogkleuren

  Wat ze vooral gaan doen in de serie is dus opbergen en organiseren van véél spullen.

  Ze delen de kasten graag in in zones, met labels én… hangen/zetten alles zo veel mogelijk op regenboogkleuren.

  Wat ze doen, doen ze wel goed! (als je daarvan houdt natuurlijk)

  Maar… een paar bedenkingen daar bij. Zijn veel labels weer niet te druk voor het oog? Is op regenboogkleuren sorteren wel praktisch?
  Niet álles sorteren op soort, grootte en kleur kan je ook zien als een stukje gezelligheid en jouw eigen persoonlijkheid in huis. Niet alles hoeft perfect te zijn. Misschien zijn er wel belangrijkere zaken in het leven dan het coderen van spullen op regenboogkleuren 😉.

 3. Goede organiseertips

  Je kan wel heel wat tips uit de serie halen.

  – Bezint eer ge begint
  Een doel voor ogen houden tijdens het opruimproces is een tip die ik ook geef. Meestal raadt ik de mensen aan om vooraf goed na te denken wat ze met een ruimte willen doen (en misschien zelfs een moodboard te maken). Voor wat moet die kast of kamer dienen? Krijgt ze een nieuwe functie? Meerdere functies? Wat wil je gaan doen in die ruimte? Welke spullen wil je meer gebruiken? Moet de kamer plaats maken om jouw routines te vergemakkelijken?
  Met andere woorden: pas de ruimte aan aan jouw behoeftes en denk daarover op voorhand na.

  – Haal alles uit de kast
  Een eerste stap in het opruimproces is een overzicht krijgen over al jouw spullen. En daarvoor moet je alles (maar dan echt alles) uit de kast halen. Dit kan wat chaotisch lijken in het begin, maar het zal je helpen om structuur te brengen in wat je hebt.
  In mijn opruimtraject volgt na het opdelen in categorieën dan het ontspullen. Ook in de serie benadrukken ze dat als je een item niet gebruikt, je het dan ook niet terug gaat zetten in de kast. Maar in de serie vinden ze het een goed compromis dat in plaats van spullen weg geven of weg doen, je je spullen gewoon verhuist naar een andere opslagplaats. Dit is net wat ik als opruimcoach ga afraden. Door spullen te verplaatsen, verplaats je gewoon de rommel. Ok, je moet dan geen moeilijke beslissingen nemen, maar je verplaatst gewoon het probleem in de tijd en ruimte. Niet doen dus!

  – Deel jouw kast en ruimte in in categorieën
  Zones zijn de sleutel tot vorm en functie, zeggen ze in de serie. Zones zullen je helpen om het opbergsysteem te behouden. Als je namelijk over de grenzen van jouw afgebakende zone gaat, weet je dat je te veel spullen hebt en je opnieuw moet gaan opruimen.
  Dat is helemaal waar. Spullen moet je een vaste plek geven, en liefst zet je spullen van dezelfde categorie bij elkaar (of in dezelfde zone). Spullen die je veel gebruikt, plaats je binnen handbereik.

  – Gebruik doorzichtige containers
  Doorzichtige opbergsystemen geven inderdaad een beter zicht op welke spullen we nog in huis hebben. En als je je spullen ziet, ga je ze waarschijnlijk ook meer gebruiken.
  Maar… laat je niet vangen. Veel doosjes, bakjes, mandjes, … zijn niet altijd noodzakelijk. Hou in je achterhoofd dat deze serie er op gericht is om producten te verkopen en hier eigenlijk een hele marketingstrategie achter zit om de webshop van The Home Edit te doen draaien.
  Hou er rekening mee dat veel opbergsystemen, veel hippe bakjes, doorzichtige containers, enzovoort, niet alleen duur zijn, maar niet noodzakelijk bijdragen tot een simpelere levensstijl. Integendeel, soms krijg ik de indruk dat in de serie net zeer omslachtige en tijdrovende systemen worden geïnstalleerd.

  Dus ik zou zeggen: haal er voor jezelf uit, wat je er uit kunt halen. 

  Als je naar de serie kijkt en de organiseertips zeker niet wil missen, spoel dan even door naar de tweede helft van elke episode. In het eerste deel gaan ze meestal gaan opruimen bij celebrities die niet altijd dezelfde levensstijl als wij hebben. In de tweede helft gaan Joanna en Clea meestal gaan opruimen bij echte mensen die in (min of meer) gelijkaardige huizen wonen zoals wij. Sla dus de eerste 20 minuten over voor de beste tips.

 4. Te Amerikaans?

  Een vaak gehoorde commentaar is dat de serie te Amerikaans, te hysterisch is. En daar kan ik mij wel in vinden. Het is leuk om te zien hoe zij dit aanpakken, maar er zit wel veel overdreven blijdschapperig gegil in de serie 😉.

  Het is ook meer een infomercial, dan een echte reality show. Zeer commercieel gericht dus. Het draait allemaal om het verkopen van hun boeken, producten… en het organiseren van spullen om er ‘Instagram perfect’ uit te zien.

 5. Alles in één keer doen kan, maar…

  Tijdens mijn opruimsessies raadt ik aan om stap per stap te gaan opruimen. Ruimte per ruimte, kast per kast of zelfs lade per lade. Zo blijf je gemotiveerd en ga je niet opgeven.

  In de serie wordt een ruimte in één keer onder handen genomen, wordt er veel gedaan, veel hippe bakjes aangevoerd en veel wild heen en weer gesprongen.

  Mijn advies luidt daarentegen: begin klein en ga stap voor stap opruimen. Al duurt het dan wat langer, uiteindelijk geraak je waar je wil en je houdt het langer vol zonder dat het al jouw energie kost.
  Een opruimproces is niet iets eenmaligs. Vaak moet je nadien nog wat bijsturen en natuurlijk onderhouden.

  De Japanse collega Marie Kondo (van de Netflix-serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’) gaat in verschillende stappen te werk. Per categorie wordt er opgeruimd. Marie Kondo begeleidt haar klanten doorheen heel het opruimproces dat enkele maanden tijd in beslag kan nemen. Dit zal een meer blijvend resultaat opleveren dan alles in één keer willen opruimen.

 6. Een inspiratiebron om zelf aan de slag te gaan

  Voor sommigen is de serie het nodige extra duwtje in de rug om zelf te gaan opruimen en kasten te beginnen uitmesten. En wie kan daar nu tegen zijn? 😉
  Sommigen vinden de Netflix-serie van The Home Edit zelfs leuker dan die van Marie Kondo.

Als je de serie kijkt, hou dan in het achterhoofd dat de serie misschien niet echt is aangepast aan onze levensstijl en soms wat te commercieel gericht is. Maar laat dat je zeker niet tegen houden om zelf aan de slag te gaan! Pas de tips in de serie toe op jouw maat!
Lukt het toch niet helemaal om alles netjes op te bergen en te organiseren? Ontstaat er al snel opnieuw chaos? Contacteer mij dan en schakel mijn hulp in! Ik zal met evenveel enthousiasme als Clea en Joanna (misschien wel iets minder hysterisch 😉) samen met jou aan jouw opruimverhaal schrijven!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.