Ook jouw huisapotheek heeft af en toe een opruimbeurt nodig. Hoe doe je dat dan precies en waarmee moet je rekening houden?

Aan de hand van deze twee stappen, heb je je huisapotheek zo weer op orde!

 1. SORTEREN: Kijk jouw huisapotheek twee keer per jaar na

  Geneesmiddelen waarvan de vervaldatum voorbij is en resten van geneesmiddelen die je enkel op doktersvoorschrift mag nemen, moeten weggegooid worden.
  Het gebruik van vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan namelijk gevaarlijk zijn.

 2. TERUG BRENGEN: Lever jouw vervallen en ongebruikte geneesmiddelen in bij jouw apotheker

  Geneesmiddelen horen niet bij het gewone afval en mogen ook niet naar het containerpark gebracht worden, dus moet je ze terug brengen naar jouw apotheek.
  Hiervoor moet je enkele richtlijnen in acht nemen, want jouw apotheker mag die oude geneesmiddelen enkel aannemen onder bepaalde voorwaarden, zodat ze op een goede manier verzameld en vernietigd kunnen worden.
  Elke apotheker is wettelijk verplicht om ze kosteloos terug te nemen met de bedoeling ze te laten vernietigen, zelfs al heb je ze niet in die specifieke apotheek gekocht.

  a) Geneesmiddelen moeten uit hun kartonnen verpakking gehaald worden en ook de bijsluiter gooi je bij het oud papier. Papier en karton wordt namelijk met de vuilniskar of via het containerpark opgehaald en mag niet in de speciale container van de apotheek.

  b) Breng aangevatte blisterverpakkingen, potjes,  flacons, tubes, flessen, sprays en aërosols terug naar uw apotheker. Het gaat hier dus om verpakkingen met restjes in.
  Ook niet-gebruikte geneesmiddelenpatches mogen terug gebracht worden naar de apotheek.

  c) Lege glazen flesjes mogen in de glascontainer en lege blisterverpakkingen, tubes en potjes bij het huishoudelijk afval.

  d) Breng naalden naar het containerpark in een speciale naaldcontainer. Spuiten zonder naald mogen wel bij het restafval.

  e) Restanten van cosmetica horen thuis in het containerpark.

  f) Dieet- en babyvoeding, vitaminebereidingen en kruidenproducten mogen bij het huishoudelijk restafval.

Op die manier wordt het milieu gerespecteerd. Het weggooien van geneesmiddelen in de vuilniszak kan namelijk gevaarlijk zijn voor kinderen en dieren op zoek naar voedsel.

Zo kan u na deze twee stappen met een gerust hart uw medicijnkastje open trekken!

Kan u toch wat extra hulp gebruiken bij het opruimen van uw kasten in huis? Bekijk hier dan mijn aanbod en maak een afspraak!


Bron: www.apotheek.be

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.