Wil je graag speelgoed verminderen? Doe dat dan samen met jouw kinderen, want – net als opruimen – moeten ze ook dit leren. Laat hen zien dat jij zelf ook opruimt en spullen weg geeft. Toon hen ook dat ze er anderen gelukkig mee kunnen maken, zo zullen ze zelf ook blij zijn.

Hoe begin je daar dan aan?

Verzamel al het speelgoed in huis op één plaats, liefst al in de ruimte waar het speelgoed uiteindelijk hoort te komen.
Liggen daar spullen die geen speelgoed zijn? Leg die dan even aan de kant.

Sorteer daarna het speelgoed. Leg soort bij soort. Dan kan je gaan selecteren welk speelgoed weg mag en wat mag blijven.

Leg vervolgens steeds keer per keer een stapeltje van een bepaald soort speelgoed voor jou en verspreid het wat, zodat je een goed overzicht hebt.

Per stapel kijk je wat mag blijven en wat weg moet, als volgt:

  • Is het kapot? > weggooien
  • Is het niet meer compleet? > weggooien
  • Heb je het dubbel? > weggeven
  • Zijn jouw kinderen te oud of te jong voor het speelgoed? > opbergen of weggeven, afhankelijk van de gezinssituatie en eventuele toekomstplannen 😉
  • Wordt er weinig mee gespeeld? > opbergen of weggeven
  • Worden jij of jouw kind blij van een bepaald stuk speelgoed? > bijhouden

Maak de opruimsessie(s) niet te lang, want (zeker jonge) kinderen kunnen zich niet zo lang concentreren.

Nog enkele tips voor tussendoor

  • Wissel af

Probeer af en toe wat speelgoed op te bergen en wissel af met speelgoed dat je opgeborgen had. Zo zal er minder speelgoed in de huiskamer rondslingeren en hebben de kinderen telkens wat ‘nieuws’ om mee te spelen.
Beperk het speelgoed in de huiskamer bijvoorbeeld tot één of twee soorten speelgoed (bijvoorbeeld autootjes en LEGO). Na een paar weken kan je dan weer wisselen.

  • Beperk materiële cadeaus

Vraag familie om ervaringscadeaus te geven, zoals een pretparkbezoek. Of laat hen weten welke praktische spullen je nog kan gebruiken, zoals een nieuwe rugzak of regenlaarzen.

  • 1 binnen = 1 buiten

Te veel speelgoed? Dan kan je de regel hanteren dat er voor elk stuk nieuw speelgoed dat binnen komt, een oud stuk weg gaat. Zeker voor knuffels!
Komt er een stuk speelgoed binnen, dan gaat er ook één buiten. Zo leren kinderen vanzelf opruimen.

De voordelen van minder speelgoed?

Als er te veel speelgoed is, hebben kinderen geen overzicht meer en weten ze niet meer met wat ze moeten spelen, met tot gevolg dat ze zich niet zelfstandig kunnen bezig houden.
Hoe minderspeelgoed, hoe beter ze kunnen kiezen met wat ze gaan spelen. En dan kunnen ze met hun volle aandacht met dit speelgoed spelen.
Minder is dus vaak meer.

Ziet jouw huiskamer er ’s avonds vaak uit alsof er een bom ontploft is? Lijkt het alsof je de hele dag speelgoed loopt op te ruimen? Ruimen jouw kinderen niet goed op, terwijl ze dat bijvoorbeeld wel op school goed doen en kunnen?
Dan kan ik jouw zeker helpen! Samen kunnen we het speelgoed sorteren en selecteren en zorgen dat jouw kinderen als vanzelf gaan opruimen en het ook nog leuk gaan vinden!
Kan jij die hulp wel gebruiken? Contacteer mij dan hier.

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.