Sommige klusjes en taken blijf je maar uitstellen. Geen zin, geen tijd… er is altijd wel een excuus. Je vindt natuurlijk altijd wel iets leukers om te doen 😉.
Maar soms weet je gewoon niet meer waar te beginnen, daarom kan je hieronder enkele tips vinden om direct aan de slag te gaan.

  1. Maak een planning

    Maak een planning voor elke dag. Zorg dat je voldoende tijd voorziet voor elke taak zodat je niet te snel ontmoedigd raakt.
    Ook je schoonmaakrooster of routines noteer je in je planning.

  2. Beloon jezelf

    Plan zeker een moment van pauze in na een taak. Verwen jezelf met iets wat je leuk vindt. Een thee drinken, een korte wandeling, jouw favoriet tijdschrift lezen… Je hebt het verdiend!
    Daarna kan je er weer volop tegenaan met jouw volgende taak.

  3. Begin gewoon

    Begin met een klein stapje. Zet desnoods een timer op 5 tot 15 minuten en sta jezelf toe om daarna te stoppen. De timer helpt je om jouw focus te houden op waar je mee bezig bent.
    Als je jouw taak meteen doet, ben je er ook snel vanaf. En achteraf valt het best mee, het is leuker dan je denkt en het neemt waarschijnlijk minder tijd en energie in beslag dan je verwacht had.
    Concentreer je niet op iets afwerken, maar op beginnen. Dat afwerken volgt vanzelf wel.

  4. Ruim onmiddellijk op achter jezelf (oftewel: “Clean As You Go)

    Een simpele tip om jouw huis netjes en proper te houden?
    Ruim meteen op als je ergens mee klaar bent. Zet alles terug wat je net gebruikt hebt.
    Ok. Dat kost 2 minuten tijd, maar je zou ervan verbaasd zijn welk effect dat geeft op de totale tijd waarin je per dag loopt op te ruimen.
    Zo moet je op het eind van de dag misschien nog iets kleins opruimen, maar kijk je niet meer tegen een enorme berg werk aan.

  5. Hou je doel voor ogen

    Waarom wil je deze taak doen? Misschien wil je opruimen zodat je daarna een mooie hobbykamer kan creëren? Schrijf jouw doel op en hang het omhoog, zodat je er af en toe eens naar kan kijken, zo blijf je gemotiveerd en zal je sneller aan jouw taak willen beginnen.
    Let wel op dat je jouw doel haalbaar houdt.

  6. Splits jouw taak op in kleine stapjes

    Kleine stapjes lijken makkelijker om te nemen dan een berg waar je tegen opziet opwandelen. Je zal sneller geneigd zijn om een al een begin te maken. Maak die kleine stapjes concreet.
    Een eerste klein stapje kan bijvoorbeeld zijn om jouw taak voor te bereiden: zet alles wat je nodig hebt al klaar.
    Door een taak op te delen in kleine stapjes kan je nagaan waar jouw hindernis echt ligt of tegen welke stap je het meeste tegen opziet, zo kan je ook nagaan hoe je dat in de toekomst kan vergemakkelijken of een andere aanpak bedenken.

  7. Geef jezelf een deadline

    Sommige mensen hebben nu eenmaal druk nodig om aan een taak te beginnen. Stel jezelf een ultimatum en hou je daaraan.

  8. Hou je takenlijst kort en stel prioriteiten

    Overdrijf niet in het aantal taken, anders lijkt jouw to-do-list onhaalbaar. Ga na welke taken JIJ belangrijk en/of dringend vindt. Vind je een taak niet zo belangrijk? Dan staat die waarschijnlijk op jouw lijstje om te voldoen aan de verwachtingen van iemand anders. Dat is ook de reden waarom je er niet toe komt. Bedenk dus van elke taak of je het echt ‘moet’ doen. Bovendien kan je misschien een taak delegeren? Durf zeker om hulp te vragen van buitenaf. Je hoeft je daar niet voor te schamen!

  9. Word je bewust van jouw uitstelgedrag

    Dit heeft mij enorm geholpen om telkens direct te beginnen aan een taak. Waarom wil ik daar nu niet aan beginnen? Ontrafel dat en ga na bij jezelf of je eerst een andere stap moet nemen om aan die bepaalde taak te beginnen. Of speelt er misschien een zekere angst mee om iemand of jezelf teleur te stellen?
    Uitstelgedrag kan verschillende oorzaken hebben: faalangst, zelftwijfel of perfectionisme.
    Soms denken we iets niet te kunnen, en dat verlamt ons. We proberen ons eigen zelfbeeld te beschermen. Maar de enige manier om te groeien is door oefenen!

  10. Goed is goed genoeg

    Vooral voor de perfectionisten onder ons een gouden regel! Probeer niet alles perfect te doen. Bestaat perfectie trouwens? Volgens mij niet, ook dat heb ik gaandeweg geleerd. Perfectionisme werkt echt verlammend. Het belangrijkste is vooral dat je het doet. En dan is goed goed genoeg. Wees mild naar jezelf toe.
    Door iets te goed of perfect te willen doen, doen we het vaak slechter en soms berokken je zo meer schade, bijvoorbeeld aan jezelf, je raakt heel snel uitgeput.
    Werk niet tot een bepaalde taak af is, maar werk er aan tot een bepaalde tijd om is. Met een timer werken kan dus een oplossing bieden.

  11. Doe één ding tegelijk

    Probeer niet te multi-tasken en hou je aandacht bij die ene taak. Werk de ene taak af, neem een pauze en begin daarna aan de volgende taak. Deze methode zal op het einde van de rit veel sneller zijn en zal je onderweg veel minder stress geven.

  12. Zie het niet als verplichtingen of taken, maar als uitdagingen

    Geef een positieve twist aan jouw takenlijstje. En maak er een positieve ervaring van, zet bijvoorbeeld jouw favoriete muziek op op de achtergrond.

Ik hoor het je al denken. Barbara, stel jij dan nooit iets uit? O jawel, ook ik ben niet perfect en durf wel eens iets uit te stellen, maar ik probeer dat te beperken tot een minimum.
Mijn strategie: een duidelijk takenlijstje met prioriteiten en … gewoon beginnen. De in mijn ogen onoverkomelijke taak valt altijd best wel mee achteraf gezien en je haalt veel voldoening uit het voltooien van taken. Neem ook de tijd om te genieten van dat voldaan gevoel.

Geraak je toch niet gestart? Probeer dan eens de hulp van een professional in te schakelen. Laat me weten bij welke stap je vast zit! Hulp vragen is spannend, maar kan zoveel opleveren. Lees hier wat ik voor jou kan doen!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.