Als het overzicht weg is in de voorraadkast, zie je vaak iets niet direct staan in de kast, koop je het bij en achteraf bleek dat je het toch nog in huis had.
Met tot gevolg: 11 pakken pasta, 9 conserven met tomatenblokjes, 5 pakken koffie en een heleboel poetsproducten. 😉

Met deze tips behoud je het overzicht!

 1. Stappenplan opruimen voorraadkast

  a. Verzamel jouw voorraad en gooi weg wat vervallen is. Gooi zeker ook lege en overbodige verpakkingen weg.

  b. Groepeer jouw voorraad in categorieën: ga na waar je een bepaald product zou zoeken. Door een duidelijke structuur en vaste plaats, zie je in één oogopslag wat er nog in huis is.

  c. Organiseer. Zoek een opbergsysteem dat bij jou past!
  Gelabelde bakjes en mandjes kunnen daar zeker bij helpen. Deze hoeven niet duur te zijn, zolang ze maar handig en praktisch zijn komt het zeker goed!
  Een tip: doorzichtige (plastic) bakken en mandjes helpen om het overzicht te bewaren.
  Voorkom voedselverspilling door eten dat langer goed blijft achteraan te plaatsen, en voedsel dat snel bederft vooraan. De dingen die je minder vaak gebruikt zet je hoger in de kast, de meer gebruikte producten op ooghoogte.
  Ga na of de voorraadkast wel de juiste kast is om jouw voorraad in op te bergen. Misschien is het handiger om te ruilen met spullen die in lades of een andere kast zitten?

  d. Onderhoud. Plan regelmatig in om jouw voorraadkast op te ruimen en schoon te maken.

 2. Inventaris voorraad bijhouden

  Je kan natuurlijk ook een inventaris bijhouden van wat je in voorraad hebt. Dit kan bij de voorraadkast zelf of digitaal via een app.
  Een inventaris kan handig zijn, maar probeer zelf even uit of het bij je past of niet. Voor sommigen werkt het, voor anderen niet.
  Als je dan toch aan de slag gaat met een inventaris, kan je ook de vervaldatum van de producten er bij noteren voor een nog beter overzicht.

  a. Bij de voorraad zelf
  Daarvoor kan je bijvoorbeeld een whiteboard in plakrol gebruiken om aan de binnenkant van de kast te kleven. Met een uitwisbare stift kan je gemakkelijk aanduiden wat er nog in de kast zit.
  Neem je eentje uit de kast, dan veeg je een streepje weg. En ga je boodschappen doen, dan kijk je simpelweg naar wat moet worden aangevuld.
  (Nog eenvoudiger (en goedkoper) is een blad papier in een plastic hoesje steken of plastificeren en zo maak je zelf je eigen whiteboard.)
  Een alternatief is een ‘correctbook’-boekje in de kast leggen.


  b. Digitaal
  Er bestaan verschillende apps om jouw voorraad bij te houden:
  Out of Milk
  Stock and Inventory Simple
  Freezly – The Fridge and Freezer Manager
  Stock It – Voorraadbehee‪r

 3. Extra tips

  Gebruik jouw huis niet als opslagplaats, daar dienen de winkels voor.
  Er komt niet direct meer een oorlog aan, we hebben altijd toegang tot winkels, dus eigenlijk hoef je niet zo’n grote voorraad thuis aan te leggen! 😉
  Als je denkt geen plaats genoeg te hebben voor jouw voorraad. Dan staat er waarschijnlijk gewoon (nog) te veel in de kast. Ga dan eerst nog wat (verder) minimaliseren!

Soms heb je gewoon een extra duwtje in de rug nodig om overzicht en structuur te creëren thuis. En daarbij kan ik natuurlijk helpen! Contacteer mij!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.