1. Maak goeie afspraken 
    Maak tussen ouders en grootouders goede afspraken over wat de Sint bij wie zal brengen en hoe veel budget de Sint daarvoor heeft. Geef bijvoorbeeld elk 1 groot stuk speelgoed dat jouw kinderen echt graag willen en vul dat dan aan met iets kleins (en nuttig, zoals kledij of een boek) of wat snoepgoed.
    Beter één cadeau geven dat ze echt leuk vinden dan speelgoed waar ze binnen de kortste keren niet meer naar om kijken en toch maar gaat rondslingeren in huis.
    Wil je toch liever iets meer cadeautjes geven, dan zou je ook de ‘vier-cadeautjes-regel’ kunnen introduceren. De bedoeling is dat je het aantal cadeaus voor Sinterklaas, Kerstmis of een ander feestje beperkt tot vier: iets dat ze willen, iets dat ze nodig hebben, iets om aan te trekken en iets om te lezen.
  2. Laat je kinderen een verlanglijstje maken
    Dit kan natuurlijk enkel voor iets oudere kinderen.
    Laat jouw kinderen een verlanglijstje maken en leg hen uit dat ze bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor tickets voor een pretpark of andere activiteiten.
  3. Beperk de instroom
    Zorg dat er niet te veel spullen binnen komen. Dat ene stuk speelgoed meer of minder zullen ze niet meer opmerken als daar een hele hoop speelgoed langs de schouw is binnen gegooid. Zelfde met het snoepgoed, zullen jouw kinderen het zien als er een halve kilo chocolade minder staat?
    Uit een studie van een Amerikaanse universiteit blijkt dat een overdaad aan speelgoed trouwens niet goed is voor kinderen. Ze leren niet zelf creatief te zijn, ze spelen te oppervlakkig (kunnen moeilijk hun aandacht bij één ding houden en raken snel afgeleid) of weten helemaal niet met wat te spelen. Wie heeft het nog niet meegemaakt dat de kinderen liever met de verpakking spelen dan met het speelgoed zelf? 😉
    Uiteraard kan ik begrijpen dat je niet wil dat je kinderen iets te kort komen, maar als je heel eerlijk bent, met hoeveel van al dat speelgoed spelen ze ‘echt’?
  4. Geef minder speelgoed, maar meer herinneringen
    Geef eens geen speelgoed, maar een belevenis waaraan het hele gezin iets heeft, zoals een abonnement of tickets voor de zoo of een pretpark, een bon voor een knutselnamiddag met mama of papa of om samen te koken. Zo creëer je samen herinneringen voor het leven!
    En als het een ticket voor een pretpark is geworden: koop dan na het gezellig dagje uit geen souvenir, maar neem gewoon een leuke foto als aandenken 😉.
  5. Leer kinderen afscheid nemen van speelgoed waar ze niet meer mee spelen
    Je zou de regel kunnen hanteren dat als er iets binnen komt, er dan ook een stuk speelgoed/knuffel buiten moet.
    Ga samen met je kinderen naar een kringloopwinkel of een liefdadigheidsvereniging en laat hen zelf het stuk speelgoed afgeven. Zo hebben ze er ineens een levensles bij en geloof me: iets weggeven aan mensen die het nodig hebben, maakt echt gelukkig. Zo leren jouw kinderen dat ze ook anderen blij kunnen maken.
  6. Creëer een familietraditie
    Ga terug naar de oorsprong van Sinterklaas, leg hen dat uit en maak er een mooie dag of avond van, dat zullen jouw kinderen zich nog herinneren voor de rest van hun leven! (Dat stuk speelgoed zijn ze na een paar jaar al vergeten…)
    Maak een ritueel van het zetten van de schoen, zing samen liedjes…
    Het gaat om de leuke tijd die jullie samen hebben, de magie en de geheimzinnige sfeer die rond de Sint hangt, niet om wat er ’s ochtends in die schoen zit.
  7. Tot slot nog enkele (bespaar)tips:
    ° Koop tweedehands waar je kan. Geef speelgoed een tweede leven. Bijkomend voordeel: gaat het stuk of is jouw kind uit de ‘puzzel’-fase? Geen nood, het heeft toch maar een paar euro’s gekost.
    ° Koop duurzaam. Koop speelgoed dat langer mee gaat.
    ° Kies voor speelgoed van één merk of bijvoorbeeld één soort bouwstenen, waar je nadien nog aanvullingen kan van bijkopen. Zo bouw je constant verder en moet je niet telkens een hele set van nul beginnen.

Toch te veel speelgoed gekocht? Kijk hier even wat ik voor jou kan doen!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.