Wat is minimalisme?

Minimalisme gaat om leven met minder, terugkeren naar de essentie. Het gaat om overbodige spullen wegdoen en een leven leiden op basis van ervaringen in plaats van met materiële bezittingen.

Minimalisme is leven met alleen de dingen die je absoluut nodig hebt. Met minder materiële spullen dus, zodat je meer kan doen en bereiken met je tijd en leven. Minimalisme maakt het mogelijk om minder tijd en geld te spenderen aan spullen, en meer tijd en energie te spenderen aan voluit leven in het nu.

Minimalisten verwijderen alles (of iedereen) die hen niet dichter brengen bij de dingen die ze het meeste waarderen in hun leven. De focus ligt op wat echt belangrijk is voor jou. Alle zaken die geen waarde toevoegen aan jouw leven mogen geëlimineerd worden.

Het gaat niet om leven met zo weinig mogelijk, maar wel om ontdekken wat belangrijk is voor jou in je leven. Het doel is dus niet een lege woonkamer, maar een leven zonder stress. Leuke dingen doen met je tijd en geld.

Ook op financieel vlak proberen minimalisten minder schulden te hebben en hun onnodige uitgaven te verminderen.

Maar ook vrienden die te veel energie kosten en geen positieve energie geven, passen niet in het leven van een minimalist.

Hoe kan je minimalistisch gaan leven?

 1. Wat vind jij belangrijk?

  Je start best met het opmaken van een lijst van alle redenen waarom je eenvoudiger wil gaan leven. Dit gaat dan vooral over wat jij belangrijk vindt in je leven.

 2. Ontspullen.

  Ga aan de slag en ontdoe je van alle spullen die je niet nuttig of nodig acht. Beslis welke bezittingen jouw leven verrijken en welke niet. Waar wordt je echt blij van?
  Hou enkel essentiële materiële bezittingen bij en beperk deze ook in aantal tot wat je echt nodig hebt.

 3. Durf nee zeggen.

  Zeg nee tegen spullen, relaties of activiteiten die je niet waardevol acht, zelfs al kwets je daar iemand (op korte termijn) zijn gevoelens mee.

 4. Waardeer belevenissen boven spullen.

  Waardeer betekenisvolle ervaringen meer dan onbelangrijke materiële bezittingen.

 5. Hou je doel voor ogen!

  Het doel is om te komen tot minder spullen, minder voedselverspilling en méér spaargeld.

Mijn visie

Onze materialistische maatschappij laat jou geloven dat je gelukkig zal zijn met meer spullen om je heen. Dat is toch wat ze in de reclames zeggen. Minimalisme is het geloof dat je gelukkig zal zijn met minder. De vraag is natuurlijk of één van beide extremen wel echt werkt. Misschien is het toch beter een gulden middenweg te kiezen.
Binnenkort meer over de voor- en nadelen van minimalisme! Hou zeker mijn blog in het oog!

Een tip: begin met een kleine stap, namelijk denk twee keer na over nieuwe aankopen. Heb je dat echt nodig?

Laat ons afsluiten met een quote van Steve Jobs:

Mijn favoriete dingen in het leven kosten geen geld. Het is overduidelijk dat tijd het meest dierbare is dat we in ons leven bezitten.

Wil jij graag meer tijd om te spenderen aan jouw favoriete dingen? Laat het mij zeker weten!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.