Voor- en nadelen van minimalisme

In mijn vorige blog vertelde ik je al wat minimalisme precies is. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze levenswijze? Lees het hier!

Voordelen

 • Een betere mentale gezondheid.
  Door met minder spullen te leven die jou afleiden of energie vragen, zal jouw mentale gezondheid verbeteren. Je kan je focussen op wat belangrijk is.
 • Rust in je hoofd en huis.
  Je wordt niet overgestimuleerd door alle spullen om je heen. Het zal dus gemakkelijker te zijn om rust te vinden en helderder te denken omdat je zintuigen niet zoveel informatie moeten verwerken. Weg met die stress!
 • Je ontdekt jezelf terug.
  In onze huidige maatschappij lopen we vaak verloren in de drukte. Het lijkt alsof anderen om ons heen veel van ons verwachten. Maar met minder om je heen, kan je jezelf terug vinden. En weten wie je bent zal je helpen om meer te doen wat echt goed is voor jou. Door een minimalistisch leven maak je die tijd en ruimte vrij om jouw vooropgestelde doel echt te bereiken.
  Wie weet sla je binnenkort wel een volledig nieuw pad in. Een nieuwe job, een nieuw lief, dat staat jou misschien allemaal te wachten!
 • Je wint de controle terug.
  Door je focus niet meer te leggen op materiële bezittingen, zoals leuke kledij of een nieuwe auto of smartphone (die je eigenlijk niet echt nodig hebt), zal het je mogelijk zijn om jouw problemen effectief aan te pakken. Je zal niet langer afgeleid worden van hetgeen je eigenlijk al lang wil doen. Minder afleiding, meer focus en dus ook meer gedaan krijgen! Je krijgt meer overzicht en controle, en dat geeft rust en kalmte.
 • Opruimen werkt aanstekelijk.
  Wie weet beginnen jouw huisgenoten ook wel te minimaliseren! Let op: opruimen kan ook verslavend werken 😉!
 • Je zal minder geld uitgeven.
  Hoe meer je leert om spullen los te laten, hoe meer je die spullen minder belangrijk zal vinden. Daarna zal je inzien dat het niet die spullen zijn die je gelukkig hebben gemaakt.Je zal je dus bewuster worden van je aankopen omdat je natuurlijk ook niet van vooraf aan wil beginnen. Je zal er dus beter op letten wat er al dan niet jouw huis binnen komt. Je zal ook duurzamere producten kopen en dus betere spullen bezitten die langer meegaan (en je nadien makkelijker kan doorverkopen). Laat die extra spaarcentjes maar komen!
 • Je houdt meer tijd en energie over.
  En die kan je dan spenderen aan je nieuwe hobby, jouw gezondheid, relaties, jouw passie, vrienden, familie, kinderen, noem maar op. Hoe komt dat? Spullen kosten tijd en energie. Je moet die schoonmaken, onderhouden, repareren, enz. Dat is tijd die je dan aan de belangrijke dingen in jouw leven kan spenderen.
 • Jouw huis zal netter zijn!
  Minder spullen = minder schoonmaken.
 • Je vergelijkt je minder met anderen.
  Je zal tevreden zijn met wat je hebt. In onze maatschappij wordt status vaak gelinkt aan de hoeveelheid bezittingen. Er is vaak een competitie van ‘meer, meer en nog meer’. Maar die competitie kan niemand winnen. Een dure auto, de nieuwste iPhone, de hipste kleding, een mooi en groot huis, enz.,advertenties en reclame lijken ons steeds opnieuw te vertellen wat we nodig hebben. Op lange termijn maken al die spullen ons niet blij. Zit rijkdom echt daarin? Focus op meer levenskwaliteit, omring je met positieve dingen en mensen. Wedden dat de ander daarop jaloers zal zijn?

Nadelen

Zijn er echt nadelen verbonden aan een minimalistische levensstijl? Als je er niet te extreem in gaat, denk ik dat er eigenlijk geen nadelen zijn. Als ik toch even mijn best doe:

 • Minimaliseren kost tijd.
  Jouw spullen zijn niet op één dag allemaal in jouw huis terecht gekomen, het zal dus ook even duren vooraleer er een groot deel verdwijnt. Je moet er dus eerst wel wat tijd en energie in investeren.
 • Je moet vaak keuzes maken.
  Hou ik dit bij of doe ik dat weg? Heb ik dat echt nodig? Wat is belangrijk voor mij? Keuzes maken kan vermoeiend zijn. Als je aan het minimaliseren gaat, maak dan je opruimsessies niet te lang. Loslaten kan best moeilijk zijn.
 • Het minimaliseren kan confronterend zijn.
  Je gaat namelijk door al je spullen. Wie weet kom je wel een liefdesbrief van een ex-vriendje tegen… Maar voordeel daarbij is dat je jezelf wel opnieuw kan ontdekken. Maar, be prepared, je zal jezelf een paar keer tegen komen tijdens het opruimproces…
 • Je zal misschien wel wat commentaar krijgen van anderen, maar daar hoef je je niets van aan te trekken.
  Zolang jij je maar gelukkig voelt, niet? Ik beloof je, een minimalistische levensstijl zal je op lange termijn meer vreugde brengen dan het kortstondig geluksgevoel van jouw aankopen nu.
 • Zoals ik al zei, opruimen kan verslavend zijn.
  Zorg dat je niet te ver doorslaat. Je wil geen leven in eenzaamheid, in een leeg huis en een constante strijd met jezelf om toch maar nog iets weg te doen en elke afleiding te bannen.
 • Je bent nooit klaar met opruimen en minimaliseren.
  Heb je net elke ruimte in je huis aangepakt en kijk je toch nog even in de ruimte die je eerst hebt aangepakt, dan zal je sowieso nog spullen zien die alsnog weg mogen. Doorheen het proces vermindert de waarde van je spullen in jouw ogen steeds meer. Zo blijf je natuurlijk altijd bezig.

Mijn visie

Door zelf te gaan ontspullen ben ik ook meer gaan stilstaan bij de bezittingen in mijn huis. Moet dat wel allemaal op de kast staan? Staan er zaken in de leefruimte die daar eigenlijk niet (meer) horen? Je begint te beseffen dat het eigenlijk met heel wat minder kan en je waardeert meer wat je wel hebt. Daardoor ben ik vanzelf minder gaan aankopen, wat natuurlijk ook wat scheelt in de portefeuille op het einde van de maand 😉. De drang om te shoppen is er niet meer. Niet omdat ik tegen shoppen ben, maar ik denk er gewoon niet meer aan, het interesseert mij niet meer zo.
Ik promoot hier niet het minimalisme, want voor mij persoonlijk gaat dat ook iets te ver. Maar zoals ik eerder schreef, een gulden middenweg vinden, het helpt je echt om meer rust in je huis en hoofd te vinden!
Het uitvoeren van een minimalistische levensstijl is voor iedereen anders. Wat wel hetzelfde is, is dat we bewuster worden over hoe we onze tijd, energie en geld gaan spenderen.
Beschouw het minimalisme dus als een concept dat je kan helpen om jouw huis te reorganiseren en effectiever te gaan leven. Het kan echt helpen om een nieuwe weg in te slaan in je leven. Maar laat de weegschaal niet te ver doorslaan.

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het beter besteden van jouw tijd, energie en geld? Is opruimen en loslaten vaak moeilijk? Schakel dan mijn hulp in en samen gaan we aan de slag!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Ik ga ermee akkoord dat Opruimcoach Barbara mijn persoonlijke gegevens uit dit formulier kan opslaan, verwerken en gebruiken zodat ik de nieuwsbrief kan ontvangen, in overeenstemming met het privacybeleid.
Ik ga ermee akkoord om informatie en aanbiedingen te ontvangen van Opruimcoach Barbara en haar partners.